Alice Teodorescu

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Alice Teodorescu.

Citat[redigera]

  • "Jag tror att det är svårt att bli annat än borgerlig när man växer upp i ett land med brödköer, där man som barn tvingas köa för mat, där man ser skräcken i sina föräldrars ögon dagligen, där just rädsla definierar väldigt mycket av det sammanhang som man växer upp i. Växer man upp i ett kommunistiskt samhälle där alla rättigheter är begränsade, där man inte får mat på bordet, där man hela tiden är förföljd eller bevakad på olika sätt så tror jag att man värnar fri- och rättigheter på ett helt annat sätt och man tar framförallt ingenting för givet och man är nog lite lätt skeptisk till statens inblandning och värnar just individen framför kollektivet därför att man har sett inpå bara skinnet vad värnandet av kollektivet framför individen leder till."
  • "Och det är det som jag tycker är problematiskt med dagens politiker - Att de å ena sidan inte klarar av att tänka själva men å andra sidan att de inte lyssnar på de som tänker."
  • "Om man tror att journalistik handlar om aktivism och inte om konsekvensneutralitet har man valt fel yrke."
    • "Teodorescu: Dags för journalistisk självreflektion", gp.se, 11 november 2016.
  • "En debatt utan motstånd, utan en antagonist, är ingen debatt. Det finns ett egenvärde i att åsikter får brytas fritt, också de åsikter som man själv inte delar. Oavsett hur avskyvärda eller stötande de än må vara. Det betyder inte att alla åsikter därmed är bra eller att alla handlingar baserade på dessa åsikter är legitima. Men yttrandefriheten existerar bara så länge vi vågar utnyttja den. Den är främst till för att skydda det obekväma, provokativa och fula. Det vackra, som alla är överens om, klarar sig alltid ändå. Det är, i likhet med hälsan, lätt att ta den för given så länge man har den. Den dag den går förlorad blir den det enda man önskar att man hade kvar."