Lars Ohly
Utseende
(Omdirigerad från Lars-Magnus Harald Ohly)
Citat relaterade till Lars Ohly. |
- Jesus.
- Lars Ohly på frågan "Che Guevara eller Jesus? i P1 24/08 -10.
- Jag har verkligen trott att jag spelade den där matchen. Jag har aldrig tvekat eftersom jag har bildminnen från den, jag kommer ihåg hur Nacka gjorde en frispark och att Kärrtorp vann med 7-1
- Lars Ohly medger att han inte kan ha spelat med Nacka Skoglund i DN, 20 februari 2004
- Jag har verkligen varit övertygad om att jag har spelat på samma plan som Nacka. Men jag måste erkänna att DN har gjort ett bra jobb och har rätt, säger Lars Ohly. Jag var helt övertygad om att matchen var 1970. Men det står ju på affischerna: juni 1968. Jag kan inte tänka mig att jag var med då, även om Lasse Cervin i gårdagens DN sade att man tog in yngre spelare. Inte en elvaåring. Nej, jag måste ha stått vid sidan av, säger Lars Ohly i dag
- Lars Ohly medjer att han inte kan ha spelat med Nacka Skoglund i DN, 20 februari 2004
- Jag ser inte ansvarsfull ekonomisk politik som ett hinder. Tvärtom, det är en förutsättning för att de lågavlönade inte ska drabbas
- Lars Ohly svarar på kritiken att Vänsterpartiet för en ansvarslös ekonomisk politik i partiledardebatt i SVT:s "Agenda", 12 oktober 2008
- De socialistiska staterna har i motsats till de imperialistiska staterna ett objektivt intresse av freden. De socialistiska staterna tvingas att rusta för att inte riskera sin egen utplåning.
- Lars Ohly i tal vid Kommunistisk ungdoms kongress 1983.
- Den sovjetiska invasionen av Afghanistan är en besvikelse som vi får bära.
- Lars Ohly i tal vid Kommunistisk ungdoms kongress 1983.
- Vi förblindas inte och förvånas inte när vi ser att det socialistiska samhällsbygget är förknippat med problem. Vi har lärt oss att uppbygget av socialismen inte är någon tebjudning.
- Lars Ohly i tal vid Kommunistisk ungdoms kongress 1983.
- Marxism-leninismen är ett bra, riktigt och viktigt begrepp.
- Artikel signerad Lars Ohly 1983.
- När vi skriver om de socialistiska länderna i Röd Press bör vi inrikta oss på att avslöja borgarnas myter.... inte sprida dem vidare.
- Lars Ohly i debattinlägg i Röd Press, efter en kritisk artikel i samma tidning om förhållandena i DDR.
- I ett samhälle där arbetarklassen har makten måste inte nödvändigtvis en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna gynna arbetarklassen.
- Lars Ohly i debattinlägg i Röd Press 1983.
- För mig är demokrati inte enbart demokratiska fri- och rättigheter i form av mötesfrihet, yttrandefrihet, strejkrätt m.m. Demokrati måste också innefatta avskaffandet av utsugningen och klassförtrycket. Med en mer fullständig syn på demokratin så blir det inte så enkelt längre att fördöma de socialistiska staterna som odemokratiska.
- Lars Ohly i debattinlägg i Röd Press 1983.
- Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen.
- Lars Ohly i debattinlägg i Röd Press 1983.
- Det kan vara så att inskränkningar av de demokratiska fri- och rättigheterna är den enda möjligheten för arbetarklassen att slå vakt om den största demokratiska reformen vi känner till - avskaffandet av utsugningen och kapitalismen.
- Lars Ohly i debattinlägg i Röd Press.
- När upphörde de socialistiska staterna i Östeuropa att spela en positiv roll för den västeuropeiska arbetarklassen inställning till socialismen?
- Fråga från Lars Ohly efter en ledare i Ny Dag som ifrågasätter de socialistiska staternas positiva roll.
- ... i ett samhälle som vårt där kommunisterna framställs som odemokratiska, Sovjetunionen som en diktatur ...
- Lars Ohly om Sverige. Citerad i SVT:s Uppdrag granskning oktober 2004.
- Nej kamrater, Sverige är en imperialistisk stat. En liten men hungrig imperialistisk stat.
- Lars Ohly i debatt vid VPK:s kongress 1987.
- Kuba är ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och ekonomisk rättvisa.
- Lars Ohly i Dagens Politik, 27 december 1996.
- Vi är ett demokratiskt parti. Därför tycker jag inte det finns någon anledning att ha Lenin på väggen.
- Lars Ohly i TV4, 17 september 1998.
- Ingen i vänsterpartiet har Lenin som förebild.
- Lars Ohly i Dagens Nyheter, 27 december 1998.
- Jag har varit kommunist sedan jag gick med i Kommunistisk ungdom 1978 och aldrig förknippat det med diktatur eller förtryck.
- Lars Ohly i Aftonbladet, 27 maj 2000.
Partiledare
[redigera]- Jag är både kommunist och demokrat.
- Lars Ohly i Aftonbladet, 13 december 2003.
- Mitten i vänsterpartiet har alltid per definition varit där jag står.
- Lars Ohly i Aftonbladet, 13 december 2003.
- Jag har ett lik i garderoben. Jag var nämligen medlem i folkpartiets ungdomsförbund en gång i tiden. Det tycker jag är mycket svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist.
- Lars Ohly i Aftonbladet, 13 december 2003.
- Nej, jag har funderat på det faktiskt. Ni får gräva på. Men jag tror inte ni kommer att hitta något.
- Lars Ohly på frågan om han har några lik i garderoben.
- Lars Ohly i Aftonbladet, 13 december 2003.
- För mig så handlar det om att vara trogen de ideal jag har varit trogen ända sedan jag blev politiskt aktiv i vänstern på 70-talet.
- Lars Ohly i Ekots lördagsintervju, Sveriges Radio P1, 24 januari 2004. [1]
- Jag hörde till dem som inte fullt ut förstod sprängkraften i människors krav på förändringar och på att demokratiskt kunna kontrollera sin utveckling.
- Lars Ohly i SVT:s Uppdrag granskning, oktober 2004.
- Jag skulle välja Castro före Blair om Castro ställde upp i ett allmänt val, men problemet är att gör han ju inte.
- Lars Ohly i SVT:s Gomorron Sverige, 30 maj 2006.
- Den här regeringen börjar likna Kriminellas revansch i samhället.
- Lars Ohly om ministrarnas skattefusk i partiledardebatten 11 oktober 2006.
- Nu får vi en politik där det lönar sig bättre att vara frisk och ha ett arbete än att vara sjuk och arbetslös. Det är kontentan.
- Lars Ohly i partiledardebatten 17 januari 2007
- Ofta citerat som: "Utanförskapet förstärks med er politik. Det lönar sig bättre att vara frisk och ha ett arbete än att vara sjuk och arbetslös."
- Det här är ju ett sorgligt sätt att ge Sverigedemokraterna en ny arena, och dom får ett utrymme dom definivitivt inte ska ha. Det handlar inte om deras storlek. Det handlar framför allt om att de står vid sidan av det demokratiska samhället med sina rasistiska och främlingsfientliga värderingar. Det är en Quisling vi ser här, det är en medlöpare - en förrädare, som skulle gå fascisters ärenden om dom fick möjligheten. Det vi har sett i Danmark, med den utvecklingen som har skett i Danskt folkeparti - starkt främlingsfientligt, har nu tagit över agendan. Och trots att Mona Sahlin är en oerhört mycket bättre debattör, så vinner Sverigedemokraterna på att vara med och sätta dagordningen. Jag tycker det är sorgligt. Den här debatten, den gynnar bara mörka krafter.
- Lars Ohly kommenterar debatten mellan Mona Sahlin och Jimmie Åkesson den 19 april 2007
- Vi måste också inse att fiendens fiende inte är våra vänner. USA är det stora hotet mot demokrati och mänskliga rättigheter i världen, på grund av sin styrka och sin imperialistiska politik. Nordkorea är definierad som USAs fiende. Sannolikt är Nordkorea det samhälle som står längst ifrån de ideal som vi i vänsterpartiet företräder. Fiendens fiender är inte våra vänner.
- Lars Ohly i avslutningstal till vänsterpartiets kongress 8 juni 2008
- Det är faktiskt bra att straffa dem som har en anställningsform som är skadlig för den enskilde och för samhället
- Lars Ohly angående v-förslag att höja arbetsgivaravgiften med fem procent för den som använder vikarier under längre perioder [2]
- Ohly: Det är inte nån Jimmie Åkesson där inne?
Luuk: Jimmie Åkesson sitter också i sminket.
Ohly: Ja, men då väntar jag.
Luuk: Vill du inte sminkas?
Ohly: Nej, absolut inte.- Kristian Luuk ledsagar Ohly till SVT:s valvaka 2010
- Vi vill inte bli ett land, där välfärden blir en plånboksfråga, där privatiseringarna fortsätter okontrollerat, där utförsäljningarna accelererar. Vi måste nu bygga utomparlamentariska rörelser för att förhindra en sådan politisk utveckling. Det är vår främsta uppgift. Det är det vi ska arbeta med!
- Ur talet på Vänsterpartiets valvaka efter valförlusten den 19 september 2010. [3]
- För en norsk muslim medför dessa spekulationer en dubbel börda. Dels känner sig en norsk muslim lika hotad och utsatt av terrorattacken som andra norrmän. Men dessutom misstänkliggörs alla norska muslimer för att ha legat bakom eller stött attacken. Vi har sett samma kollektiva skuldebeläggande efter attentaten den 11 september 2001, och efter självmordsbombaren i Stockholm i december förra året. Och när det visade sig att terroristen var norrman, då började avpolitiseringen av terrorattentatet. En ickemuslim som begår terrorhandlingar är inte terrorist, lyder den mediala logiken. Då handlar det i stället om en galnings verk. Men dessa dåd är politiska. De riktade sig mot den norska regeringen av politiska skäl. Massmorden på deltagare i Arbeidernes Ungdomsfylkings sommarläger skedde inte av en slump. AUF är ett tydligt antirasistiskt förbund som tagit ställning mot rasism för ett mångfaldens samhälle. Den norske terroristen, Anders Behring Breivik, fick idéer, inspiration, och mod, av en högerextrem rörelse, där hatet mot muslimer och vänstern är centralt. Det här var inte ett våldsdåd bland andra. Det handlar om en person som hämtat näring och mod i den rasistiska högerns retorik och propaganda. Breivik kallar sig kristen fundamentalist. Och det kommer med största säkerhet inte leda till att alla kristna skuldbeläggs. Och det är naturligtvis bra. Annars skulle ju min pappa som är präst ligga risigt till. Men det kan vara bra att tänka på hur olika människor med olika religiös övertygelse behandlas olika i den religiösa debatten. Mitt i sorgen efter det fattbara är det nödvändigt att fråga oss hur vi bemöter extremhögern i vår del av världen. Europeiska säkerhetstjänster verkar nästan bara ha varit inriktade på hotet från al-Qaida-inspirerad terrorism. Högerextrema grupper har avfärdats som irrelevanta. Men Anders Behring Breivik var inget irrelevant hot. Han är besatt av att bekämpa invandring, mångkulturalism, islam och den socialistiska vänstern. Han tycker illa om det han kallar politisk korrekthet. Och han motsätter sig det marxistiska inflytande han tycker sig se i samhället. Breivik talar med samma ord som den främlingsfientliga högern har gjort i Holland, Belgien, Danmark och Sverige. Det innebär inte att alla rasistiska partier är beredda att ta till våld, men det är i denna antimuslimska och högerextrema miljö som Breivik fått luft.
- Sommar i P1 måndagen den 25 juli 2011
Andra personer om Lars Ohly
[redigera]- Lars Ohly driver att det är viktigt att Sverige ska delta i Nato-ledda militära krisinsatser internationellt och ser därför gärna fortsatt svensk trupp under Nato-flagg. Det är viktigt att Sverige fortsätter sitt breda samarbete med Nato, säger Ohly, som också lyfter fram EU som en central utrikes och säkerhetspolitisk aktör. Ohly anser att Sverige kan delta i EU:s stridsgrupper.
/.../
Lars Ohly anser att Sverige ska satsa på ubåtar, men skära ner antalet Gripen-plan. Flygvapnet skall dock finnas kvar, lugnar han oss med. Ohly är för export av krigsmateriel till andra länder, eftersom det ger Sverige tillgång till vapen när det behövs.- Försvarsminister Sten Tolgfors om Lars Ohly i debattartikel i Aftonbladet: Nato-kramaren Ohly har lite att förklara. 17/7 -10. [4]
- Hela hans grundinställning var ju helt annorlunda än den är idag, den var ju mera vänlig till ryssarna och Sovjet än vad min och majoriteten i partiledningen var [...] Vi var helt oense i de där frågorna.
- Lars Werner, f.d. partiledare, i SVT:s Uppdrag granskning, oktober 2004.
- Det behövs fler som Ohly!
- Johan Esk, sportkrönikör, efter att Lars Ohly bekämpat huliganer på läktaren i Gävle, DN 9 oktober 2007
- Jag blev uppriktigt chockad när jag fick höra att han grät när Berlinmuren föll. En sådan lyckodag för Europa. Då är det något som är lite konstigt.
- Peter Eriksson, Språkrör Miljöpartiet, SvD 9 oktober 2007