Hoppa till innehållet

Peter Eriksson

Från Wikiquote
Citat relaterade till Peter Eriksson.
Peter Eriksson
 • Jag tycker faktiskt att det är bedrövligt att du, Lars Ohly, inte tycks vilja förstå att det inte är någon slump att kommunism leder till förtryck. Det är en logisk följd av ett politisk-ekonomiskt system som saknar varje inbyggd funktion för utveckling som bygger på mänsklig kreativitet och entreprenörskap, ett system som dyrkar centralisering och politisk kontroll av ekonomin.
  När du säger att du är demokrat och arbetar för demokrati mer än de flesta men samtidigt är kommunist blir det för mig ett slags historierevisionism, ett slags historieförfalskning som förkastar en av 1900-talets viktigaste och mest dyrköpta lärdomar som en olycklig tillfällighet. Miljoner människor har fått sätta livet till i land efter land, men för Lars Ohly räcker inte den erfarenheten eller den kunskapen. Du vill försöka igen. Där är problemet för mig.
  • Peter Eriksson till vänsterledaren Lars Ohly under en partiledardebatt i riksdagen 13/10 2004. [1]
 • Mot slutet [av kongressen] blev besluten alltmer underliga för en bred allmänhet. Förbjud cirkus, avköna personnummer och att man ska kunna välja kön och namn är frågor som av många upplevs som extremt perifera eller bara konstiga.
  • Peter Eriksson i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Om det är så att vi upplevts som stolliga och verklighetsfrämmande efter kongressen så är risken stor att det sätter sig och blir värre eftersom de mest kritiska inläggen i media kring exempelvis ränte– och medborgarlönsfrågan kommer nu efteråt. Dessutom kommer Pers incident på Arlanda ovanpå detta.
  • Peter Eriksson i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Alla de betongsossar som tycker illa om vårt samarbete får också vatten på sin kvarn i frågan om att det är vansinne att samarbeta med ett stolligt, flummigt parti som mycket väl kan åka ur riksdagen.
  • Peter Eriksson i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Det här beslutet går tyvärr inte att försvara. Varje försök innebär att man hamnar i ett ännu värre läge. Man kan försöka skämta bort det med att vi redan är nära en nollinflation och extremt låg ränta men det räcker inte när det blir allvar mot erfarna journalister. För mig känns det här oerhört jobbigt. Jag har väldigt svårt att ljuga. Det är också väl känt vad jag och partistyrelsen i övrigt tycker. Problemet i sak är att någon form av förbud mot ränta knappast varken är önskvärt eller möjligt. Där man har försökt avskaffa räntan så har det lett till mycket värre miljöproblem och resursslöseri.
  • Peter Eriksson, om partikongressens beslut om att avskaffa räntan, i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Hur kommer det sig att vi ständigt har en misstänksam och negativ attityd i partiet där förtroendevalda i riks av många öppet betraktas som om de vore fascister...
  • Peter Eriksson i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Ett övergripande problem som blivit tydligare verkar vara att många inom mp, efter 25 år, inte tycks förstå grundläggande fakta som att ett parti behöver väljare och att det är genom att skapa majoriteter som man genomför politiken.
  • Peter Eriksson i ett internt brev till miljöpartiets medlemmar efter partikongressen 2005. Källa: Stockholms Fria Tidning 21/5 2005.
 • Det är inte särskilt mycket ryggrad i det. Det kan inte vara roligt att vara vänsterpartist i dag. En röst på vänsterpartiet innebär ju en röst på socialdemokraterna. Då kan man ju likaväl rösta på socialdemokraterna direkt.
  • Peter Eriksson apropå att vänsterpartiet förklarat att man inte tänker fälla en socialdemokratisk minoritetsregering efter valet. Källa: Dagens Industri 4/7 2006.
 • Anna Hedenmo: Du var ju en rätt kontroversiell person i Kalix där för länge sedan när du utmanade Socialdemokraterna, för Socialdemokraterna hade ju då haft makten i över 70 år och så kommer Miljöpartiet... Ja det var verkligen sossebygd. Hur var det där för dina barn? Har du någon aning om det?
  Peter Eriksson: Ja, jag tror att det var ganska tufft för dom.
  Anna Hedenmo: Hur då?
  Peter Eriksson: Jo, men... Alltså, hela familjen var ibland ganska utsatt och så har det varit även senare, men jag tror att den där tiden som kommunalråd, det var en väldigt... Vi pratade tidigare om strid och krig... Alltså, det var en väldigt tuff fight mot Socialdemokraterna som vi tog under den där tiden och enskilda människor var ibland väldigt elaka.
  Anna Hedenmo: Varför var det svårt mellan Miljöpartister och Socialdemokrater i Kalix?
  Peter Eriksson: Nej, men det är väl inget konstigt. När dom har haft egen majoritet i 73 år i sträck, och så kommer jag och samlar en majoritet mot dom och lyckas få en förändring där. Det kändes väldigt jobbigt och dom upplevde, och så var det ju med Socialdemokratin även på nationell nivå att många upplevde att det var deras, dom ägde det här landet. Och det var nästan... När det blev en borgerlig regering, då stal dom liksom den här makten och landet från dom. Och när vi 2002 krävde att betraktas som jämlikar och bilda en koalition så var det väldigt många i Sverige, också journalister, som tyckte att 'Det var helt orimligt. Det är klart sossarna ska fortsätta som en enpartiregering.' Sverige var ett speciellt land på det sättet.
  • Min sanning (vid 51m45s), SVT, 14 februari 2021.