Göran Hägglund

Från Wikiquote
Göran Hägglund (2010)

Göran Hägglund (född 27 januari 1959) är en svensk politiker (kristdemokrat).

Citat av Hägglund[redigera]

  • Finns det skäl att tala om etik i dagens samhälle? Ja, det gör det förstås. Etik handlar om hur vi förhåller oss till de i samhället som har de svagaste rösterna: De riktigt gamla och svårt sjuka. De som saknar bostäder. Barn i missbrukarhem. Medmänniskor i de allra fattigaste länderna.
    • Göran Hägglund i sitt tal efter att ha valts till ny kd-ledare.([1])
  • Att normer och värderingar överförs från generation till generation är en nödvändighet för varje samhälle. Hederlighet, personligt ansvar, förvaltande och solidaritet är sådant som inte går att lagstifta fram. Lagstiftningen skulle bli oöverblickbar. Omöjlig att följa och vi skulle hamna i ett hårt och kallt samhälle. Att ersätta etik med massproduktion av lagar går alltså inte.
    • Göran Hägglund i sitt tal efter att ha valts till ny kd-ledare. ([2])
  • Vi kristdemokrater anser att den etik som förvaltas av kristendomen och den västerländska humanismen ska vara fortsatt vägledande.
    • Göran Hägglund i sitt tal efter att ha valts till ny kd-ledare. ([3])
  • Ni kommer väl ihåg statsminister Göran Perssons gratulationer? När han stolt deklarerade att svenska företag är minsann så attraktiva att utlandet vill köpa upp dem. Ett annat, och mer sanningsenligt, sätt att beskriva verkligheten är att svenska skatteregler leder till att svenskt ägande straffas ut. Det är rea på svenska företag. Utlandsägandet leder många gånger till att företagsledningen flyttar någon annan del av världen. Sen följer kanske forsknings- och utvecklingsavdelningen. Sen flyttas marknadsavdelningen.
    • Göran Hägglund i sitt tal efter att ha valts till ny kd-ledare. ([4])
  • Folk kan skadas och till och med dödas. Sådan här fortkörning är inte ett acceptabelt beteende.
  • Fru talman! När det gäller förklaringen om Kuba så förstod jag, Lars Ohly, att Kuba inte är perfekt, men min mer exakta fråga är: Är Kuba en demokrati eller en diktatur?
    Om svaret är diktatur, hur kan Lars Ohly i så fall vara med i Svensk-Kubanska Föreningen och i sin partistyrelse ha ordföranden i samma förening? Jag antar att Svenska Kennelklubben har få medlemmar som är hundhatare, om den parallellen begrips.
    • Göran Hägglund i partiledardebatt i riksdagen, 13/10 2004. [6]
  • Socialdemokratiska partiet har gått från att vara ett statsbärande parti till att åstadkomma en partibärande stat.
    • Göran Hägglund i Dagens Nyheter, 29 januari 2005. ([7])
  • Men inte heller när jag vänder örat mot vänster hör jag mycket annat än svårartade performance-vrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet, upplösningen av kategorierna, nedmonteringen av jaget och annat hyllande av sådant som i deras avskydda USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit.
  • Men kan då rött och blått mötas i kulturfrågor? Ja, det tror jag. Jag tror att det finns en bildningsintresserad borgerlighet. Och jag tror att det finns en intelligent vänster som har synpunkter över den egna rörelsens intellektuella prestationer. Jag har sagt att vi kristdemokrater är verklighetens folk. Med det menar jag inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva. De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest. Men dem hittar vänstern av någon anledning alltid något fel på. Krönikörerna talar om för dem att de ska skämmas för att de är inskränkta.
  • Teaterregissörerna talar om för dem att deras tillvaro är falsk och förljugen. Och i förskolan får barnen veta att lekarna måste vara könsrollsneutrala. Vänstern tycker att det vanliga samhället är ett förtryckande samhälle och därför ska det vanliga klandras och motarbetas. Den svenska vänstern tycker att det är rätt att göra uppror mot sådant som är vanligt. Sådär lagom. Men ibland blir det mer än lagom. De så kallade autonoma grupperna – det är allt ett fint ord som media kommit på – som formats av vänsterns revolutionsromantik är allt annat än lagom.
  • Fru talman. När man köper hamburgare kan man höra någon som vill ha extra. Extra ketchup. Extra dressing. Extra dricka. När jag läser oppositionens budgetar så känns det som att stå i kön till korvmojjen. Har vi satsat tre miljarder extra på tandvården, så vill de satsa några miljoner till. Har vi satsat historiska belopp på infrastruktur, vill de satsa lite till. Ni lovar extra allt. Plusmeny! Problemet är att i verkligheten vill ni servera svenska folket något annat. På den verkliga menyn kommer att stå: Sänkt BNP 35 miljarder. Sänkta intäkter för de offentliga finanserna 20 miljarder. Höjd skatt 70 miljarder. 60 000 färre jobb. Så blir det när ni säger ja till våra satsningar men säger nej till skattesänkningar för nya jobb. Någon måste betala. Svårare än så är det inte. Det finns ingen gratislunch. Vare sig i kön på Sibylla eller i statsbudgeten. Med er politik blir Sverige fattigare, de offentliga finanserna drabbas och färre människor kommer att ha jobb.
    • Riksdagens partiledardebatt 15 oktober 2008
  • Vi tänker oss att steg för steg ta oss fram för att nå en situation där det inte är en skillnad i beskattning mellan pensionärer och löntagare [...] Jag lovar att det är det som Kristdemokraterna kommer att jobba för.
    • Göran Hägglund i Ekot 31 augusti 2010
  • Under valrörelsen försökte fler partier göra en poäng av att de värnade pensionärernas intressen och att deras skatt skulle sänkas. Men nu är Maud Olofsson inte längre lika tydlig. Enligt centerledaren räcker den uppräkning av pensionerna med 2,7 procent som kommer att ske nästa år. Vad hon glömmer är att pensionerna två år i rad minskat på grund av det allmänna ekonomiska läget.
    • Göran Hägglunds Nyhetsbrev, 25 februari 2011.
Någonting har gått väldigt långt, och väldigt fel, när seriösa tankar om framtidens välfärdsfrågor jämförs med nazisternas illgärningar under Förintelsen.
  • Någonting har gått väldigt långt, och väldigt fel, när seriösa tankar om framtidens välfärdsfrågor jämförs med nazisternas illgärningar under Förintelsen. Medievänsterns återkommande nidbilder, i vilka regeringen liknas vid James Bond-skurkar som av oklar anledning vill förgöra världen, vittnar om en närmast total frånvaro av både omdöme och verklighetskontakt.

Citat om Hägglund[redigera]

  • ..den naturlige, folklige, genuint kunnige och oomstridde ledaren med gigantiskt förtroende inom partiet och ett nästan lika stort förtroende långt utanför partigränserna.
    • Ur kristdemokraternas kongressrapportering om Göran Hägglund på kongressen sommaren 2007. Citerat ut tidningen Rebell nr 2/07, sid 3.

Externa länkar[redigera]

Wikipedia har en artikel om:
Göran Hägglund