Åsa Romson

Från Wikiquote
Citat relaterade till Åsa Romson.
Åsa Romson den 5 augusti 2011.

Åsa Romson är en svensk politiker som var riksdagsledamot för Miljöpartiet 2010–2017 och partiets språkrör 2011–2016.

Från den 3 oktober 2014 till den 25 maj 2016 var hon klimat- och miljöminister med den ceremoniella benämningen vice statsminister i regeringen Löfven I. Hon var EU-nämndens ordförande från juni 2016 till juli 2017.

2018 är hon forskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet i Stockholm.

Citat av Åsa Romson[redigera]

  • Att säga att man inte kan vara svensk för att man har en annan kultur än det vi skulle kalla den historiskt svenska i Sverige provocerar mig ganska mycket. När jag går omkring i Stockholm till vardags och möter de invånare som bor och lever här tycker jag nämligen att alla som åker på tunnelbanan är svenskar. Sedan är vi olika, och det är jag väldigt glad för. Vi har olika kulturell bakgrund, vi har olika kön och vi har olika preferenser. Vi är dock alla svenskar när vi sitter där i tunnelbanan. Man kan vara invandrare och svensk; man kan vara svenskamerikan eller svensksomalier.
  • För oss har det varit oerhört viktigt att se detta i vitögat när det gäller verkligheten. Jag ska vara helt ärlig: Vi har haft, under den senaste tiden, ett antal väldigt svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. Men dom senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra någonting.