Hoppa till innehållet

Axel Bergström

Från Wikiquote
Citat relaterade till Axel Bergström.
"Kvarstadsmajestät", kallades han av Axel Danielsson.

Citat om Axel Bergström[redigera]

  • Ers kvarstadsmajestät!
    Ni tycks verkligen på allvar vilja realisera ert bekanta ideal om en svensk "kraftregering" i Bismarcks stil. Ni har åtminstone gjort en god början. Det "nya system" under vars triumfvagn ni är det mest knarrande hjulet, beskylldes från första stunden av den liberala pressen för att bakom det pikanta tulldoket dölja den brutalaste reaktion, det nittonde seklets Sverige fått bevittna. Det är ni, store mantelupptagare efter Vult von Steyern, som lämnat beviset för sanningen i detta rykte. Nu vet Sveriges folk vad det är frågan om. Efter tullarna på rågen och mjölet och brödet och köttet och fläsket och fisken kommer tullen på tanken, som hittills alltid varit tullfri. Vad ska komma sedan? – det vet endast ni, store kung.
    Jo en till! Jag vet det. Ert ord väger tungt i Sverige för ögonblicket, och ni själv väger ännu mer. Men antalet lispund betyder dock mindre, isynnerhet om de komma på den minst intelligenta delen av människokroppen. Ni lär tycka det vara bäst, att makten sitter där den sitter. Sitt, herr Bergström, än en tid! Ni har ett utmärkt sitt-organ och håller er nog säkrare kvar på taburetten än många av edra kamrater – men tänk om taburetten skulle ryckas undan er? Ja, ni är av stor vikt och betydelse. Men hur tung ni än är, bragdrike kvarstadskung, skall ni dock komma att dansa lätt som en spån på folkrörelsens vågor. Blott ni ger er till tåls.
    • När ett nummer av tidningen Arbetet beslagtogs (belades med kvarstad) på ordet av justitieminister Bergström skrev Arbetets chefredaktör Axel Danielsson denna hälsning med titeln Till kung Bergström. Citerat ur boken Från mörkret stiga vi mot ljuset – Arbetarrörelsens historia i Sverige, sid. 90–91.