Birger Schlaug

Från Wikiquote
Citat relaterade till Birger Schlaug.
Birger Schlaug (2015)

Birger Schlaug, född 29 januari 1949, är en svensk debattör, författare, bloggare och före detta språkrör för Miljöpartiet. Under 2000-talet och 2010-talet har han dock antagit en i vissa avseenden kritisk hållning till det parti som han var med och grundade och även varit ledare inom under många år, och särskilt mot dess ledning.

 • Lögnen kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället. Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det vid sidan av det positiva och nödvändiga också fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten. Ny demokrati föddes som en följd av den välmenande lögnen och den hatfyllda lögnen kunde ta säte i parlamentet.
  • Birger Schlaug i boken Svarta oliver och gröna drömmar (1997)
 • Endast totalt politiskt ointresserade samt blinda och döva socialister kan vara upprörda över att regeringen gör det man sagt när det gäller A-kassa etc. Demokratin kräver att man åtminstone någon gång slår över från Timell, Big Brother och Parlamentet till Rapport
 • Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka och Hanoi, julen 1972. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza, julen 2008...
  • Birger Schlaug kommenterar Israels attack mot Gaza på sin blogg. källa:Schlaugs blogg 30 december 2008
 • Jag tillhörde de politikerna som redan i mitten av 90-talet började spela in de flesta intervjuer. Citaten blev bättre återgivna när journalisten såg bandspelaren. Jag började med detta efter att ha gått på en nit i samband med en intervju i Aktuellt. Gång på gång ville journalisten Erika Bjärström få mig att säga saker som jag inte stod för, samma fråga ställdes gång på gång i olika vinklingar. Resultatet i tv blev att journalisten redogjorde för vad hon ansåg att jag ansåg – sedan förstärktes detta genom ett kort klipp från en mening från intervjun. Efter det har jag en skeptisk grundhållning till medier.
 • Om Decemberöverenskommelsen:
  Personligen tycker jag att det har inte riktigt med demokrati att göra. Att göra en sån här överenskommelse. Jag tycker faktiskt inte det. Möjligheterna fanns ju att i alla fall hålla [Sverigedemokraterna utanför], det var ju att andra partier försökte få ihop det. Svårare än så var det ju inte, men nu sidsteppar man ju demokratin faktiskt. Jag tycker det är jäkligt otrevligt.
 • Marknaden bygger korthus som vi alla förväntas söka skydd i…
  • Birger Schlaug i boken Vad ska vi ha samhället till? (2020)
 • När nästa kris kommer, när nästa bubbla spricker, så finns något växande som kan frodas än mer: de bruna, de som får sin gödning av växande sociala och ekonomiska klyftor där prekariat växer i den ena änden medan champagnen bubblar i den andra. Jag befinner mig i den sistnämnda änden även om det är sällan champagnekorkarna far till väders. Det gäller att sådana som jag försöker begripa hur det är i den andra änden, att det är utifrån den ändens perspektiv politiken måste byggas om vi skall kunna bygga hållbara samhällen.
  • Birger Schlaug i boken Vad ska vi ha samhället till? (2020)