Hoppa till innehållet

Deng Xiaoping

Från Wikiquote
Deng Xiaoping

Deng Xiaoping, 22 augusti 1904 – 19 februari 1997, var en framstående kinesisk kommunistisk politiker och ledaren för Kinas kommunistiska parti, från 1978 fram till början på 1990-talet.

Citat[redigera]

 • "Det spelar ingen roll om katten är gul eller svart så länge som den fångar möss."
 • Vad beträffar frågan om suveränitet har Kina inget manöverutrymme. För att vara uppriktig är frågan inte öppen för diskussion. Tiden är mogen att göra det otvetydigt klart att Kina kommer att återta Hongkong 1997. Det betyder att Kina kommer inte bara återta de Nya territorierna utan också Hongkongön och Kowloon. Det måste vara under denna förutsättning som Kina och Storbritannien förhandlar om tillvägagångssättet för att lösa Hongkong-frågan.
  Om Kina misslyckas med att återta Hongkong 1997, då Folkrepubliken har existerat i 48 år, så kommer inga kinesiska ledare eller kinesisk regering komma kunna att rättfärdiga sig själva inför det kinesiska folket eller världens folk. Det skulle innebär att den nuvarande kinesiska regeringen var precis som regeringen under den sena Qingdynastin och att de nuvarande kinesiska ledarna var precis som Li Hongzhang!
 • "Vi måste låta några regioner bli rika först; egalitarism kommer inte att fungera."
  • 24 februari 1984[4]

Källor[redigera]

 1. The Selected Works of Deng Xiaoping, vol. 1.
 2. Bo Yibo, Ruogan zhongda juece yu shijian de huigu (Beijing: Zhonggong zhongyang dangxiao chubanshe, 1991), vol. 2, s. 1084.
 3. The Selected Works of Deng Xiaoping, vol. 3.
 4. The Selected Works of Deng Xiaoping, vol. 3.