Douglas MacArthur

Från Wikiquote
Citat relaterade till Douglas MacArthur.
Gamla soldater dör inte, de bara bleknar bort

Citat med källa[redigera]

  • Jag har under min livstid deltagit i ett antal krig och bevittnat andra samt i detalj studerat framstående härförares fälttåg i det förgångna. Aldrig har jag observerat ett så effektivt motstånd mot hårda slag från en hittills obesegrad fiende, följt av en hård motattack som driver fienden tillbaka till hans eget land. Skalan och storslagenheten i ansträngningen gör den till historiens största militära bedrift.
    • MacArthur om den sovjetiska offensiven vid Moskva under andra världskriget. Citerat ur Sovjetunionens seger i andra världskriget, [1]


  • Jag avslutar mina 52 år av militärtjänst. När jag gick in i armén, till och med före sekelskiftet, var det fulländningen av alla mina pojkaktiga förhoppningar och drömmar. Världen har vänt på sig många gånger sedan jag svor eden på fältet vid West Point, och förhoppningarna och drömmarna har sedan länge tynat bort, men jag kommer fortfarande ihåg refrängen till en av den tidens mest populära ballader vid förläggningen som stolt slog fast att "Gamla soldater dör inte, de bara bleknar bort". Och såsom den gamle soldaten i balladen, avslutar jag nu min militära karriär och bara bleknar bort - en gammal soldat som försökte utföra sin plikt såsom Gud gav honom ljuset att se den plikten. Adjö.
    • Tal till den amerikanska kongressen 19 april 1951 efter att ha blivit avskedad som överbefälhavare över trupperna i Korea.[1] Ljudklipp (ogg-format)

Källor[redigera]

  1. MacArthur, Brian. The Penguin Book of Twentieth-Century Speeches, andra upplagan, Penguin Books, London, 1999, sid. 314.