Epiktetos

Från Wikiquote

Epiktetos, född cirka 55 i Hierapolis i Frygien, död 135 i Nikopolis i nutida nordvästra Grekland, var en stoisk filosof.

Epiktetos hölls som slav i sin ungdom, men frigavs så småningom för att verka som lärare i filosofi. År 90 tvingade kejsare Domitianus alla filosofer i exil, varpå Epiktetos flyttade till Grekland. Många av hans föreläsningar har samlats i Enchiridion, "Handboken".


Handbok i livets konst[redigera]

  • III Inför allt som du tycker är glädjande eller nyttigt eller kärt, ska du göra klart för dig hurdant det verkligen är. Börja med småsakerna. Om du tycker om en lerkruka, säg då: "Det är bara en lerkruka det jag tycker om." Då tappar du inte fattningen om den går sönder. Och om du kysser ditt barn eller din hustru, säg då: "Den jag älskar är bara en dödlig människa." Då kommer du inte ur jämvikten, om någon av dem dör.


  • XXII Om du tänker ägna dig åt filosofin, var då beredd på att du blir utskrattad och hånad av folk i allmänhet och får höra: "Vad nu då, har vi plötsligt fått en filosof i stan?" och: "Vilken högfärdsblåsa!" Sätt inte näsan i vädret utan stå bara fast vid det du håller för rätt, viss om att Gud har ställt dig där du står. Och glöm aldrig att om du håller ut, kommer de som skrattar åt dig att få beundra dig till sist. Ger du däremot efter för dem, får de skratta åt dig två gånger.


  • XXVII Ingen måltavla i världen sätts upp för att man ska missa den. Alltså finns det ingenting i världen som är ont i sig självt, till sin natur.


  • XXVII Om någon överlämnade din kropp till första bästa person på vägen, skulle du helt säkert bli upprörd. Men själv utlämnar du din själ åt första bästa person du möter, så att han kan störa den och göra den förvirrad genom att håna dig; skäms du inte?


  • XXIX ... Du måste vara en enda människa och detta helt: god eller ond. Odla antingen ditt styrande förnuft eller världsliga intressen, antingen det inre eller det yttre. Med andra ord, du måste välja mellan att vara filosof och vara världsmänniska; ingen kan vara bådadera.

Externa länkar[redigera]

Wikipedia har en artikel om:
Epiktetos