Hoppa till innehållet

Eyvind Johnson

Från Wikiquote

Eyvind Johnson (1900-1976), svensk författare, Nobelpristagare i litteratur 1974.

  • Man bör tänka sig själv som en person som finns i framtiden och kan bedöma - fördöma eller gilla - det jag som handlar idag, det jag som håller stånd eller sviker.
    • "Om mod", I angeläget ärende, Tor Andræ, Stockholm 1941
  • Man kan säga vad som helst om Amerika tämligen ostraffat, men till sist kommer man fram till, att USA:s styrka är den för närvarande enda fullviktiga garanten för vår egen trygghet. Om Amerika är starkt - och med Amerika Västeuropa - betyder det för oss här, att vi ännu har möjligheten till vårt folks självbestämmanderätt kvar. Ifall den styrkan mattas eller drar sig tillbaka i isolationism återstår oss det andra: att omfattas av, pressas in i en östlig världs intressen, att bli provinsen eller guvernementet Sverige i protektoratet Europa. Förebilden är de så kallade folkdemokratierna med så kallade folkdomstolar, inför vilka själva tanken på västerländsk demokrati betraktas som ett grovt brott, som lands- och statsfientlig verksamhet, värd dödsstraff. Bilden kan tyckas schematisk och onyanserad men den är inte gjord av drivande rök; den speglar aktuell europeisk verklighet.
    • "Ett vårtal 1951"
  • Mot en våldsmakt måste man försvara sig. Men om vi allmänt börjar uppfatta våldet som en moralisk tillgång då är det inte bara vi som lever men generationer av människor som kommer efter oss skadade, förlorade.[källa behövs]

Externa länkar[redigera]

Wikipedia har en artikel om:
Eyvind Johnson