Hoppa till innehållet

George Habash

Från Wikiquote
Citat relaterade till George Habash.

Citat

[redigera]
PLO-ledaren Yassir Arafat, poeten Mahmoud Darwish och George Habash.
  • Jag hoppas att ni kan förstå, eller åtminstone försöka att förstå, varför vi gjort som vi gjort. Kanske är det svårt. Människor som lever i olika omständigheter tänker olika... Vi palestinier har i 22 år, de senaste 22 åren levt i läger och tält. Vi drevs ut ur vårt land, från våra hus och hem och åkrar, ivägdrivna som får och lämnade här i flyktingläger i mycket omänskliga förhållanden. I 22 år har vårt folk väntat på att återfå sina rättigheter men ingenting har hänt. För tre år sedan uppstod omständigheter som gjort det möjligt för vårt folk att bära vapen och försvara sin sak, börja kämpa för sina rättigheter, för sin rätt att återvända och befria sitt land. Efter 22 år av orättvisa och ett omänskligt liv utan att någon brytt sej om oss upplever vi att vi är i vår fulla rätt att skydda vår revolution. Vi har all rätt att skydda vår revolution. Revolutionen är vår hederskodex. Det som räddar vår revolution, det som hjälper vår revolution, det som skyddar vår revolution, det är fullkomligt rätt, mycket ärofullt, mycket ädelt och mycket vackert eftersom vår revolution innebär rättvisa, innebär att få tillbaka våra hem och vårt land, vilket är ett mycket rättvist och ädelt syfte. Ni måste överväga detta. Om ni på det ena eller andra sättet vill samarbeta med oss, försök att förstå oss.

    Vi vaknar inte upp om morgnarna till en kopp mjölk med Nescafé och tillbringar en halvtimme framför spegeln i funderingar om vi ska flyga till Schweiz eller spendera en månad i det eller det landet. Vi har inte de tusentals eller miljoner dollar ni har i Amerika eller Storbritannien. Vi lever dagligen i tält. Våra hustrur väntar på vattnet som kan komma tio på morgonen, tolv eller tre på eftermiddagen. Vi kan inte vara lugna som ni. Vi kan inte tänka som ni.

    Vi har levt i dessa omständigheter inte en dag, inte två veckor, inte tre veckor. Inte ett år, inte två år utan 22 år...
    • Habash på Hotel Urdun Continental, i juni 1970, då PFLP stoppade det, av kung Hussein, beordrade dödandet i flyktinglägren runt Amman genom att ockupera två av stadens lyxhotell.