Hoppa till innehållet

Jonatan Godtrogens underbara äventyr

Från Wikiquote

Jonatan Godtrogens underbara äventyr är en nyliberal roman från 1988 av Ken Schoolland.

Om protektionism[redigera]

"Det är ett upprop som skall skydda arbetstillfällen och företagsamhet. Visst är du väl för arbetstillfällen och näringsliv, inte sant?" vädjade hon.

[...]

"Lordernas Råd värnar lokala arbetstillfällen och företag mot produkter som tillverkats utanför vår ö. Skriver tillräckligt många på uppropet har lorderna lovat att göra allt som står i deras makt för att förbjuda utländska varor som skadar min verksamhet."

"Och vad för slags verksamhet bedriver du?" frågade Jonatan.

"Jag representerar rock- och stearinljustillverkarna", meddelade kvinnan stolt. "I uppropet kräver vi förbud för solen."

"Solen?" flämtade Jonatan. "Hur, mm, varför skulle man förbjuda solen?"

Hon såg forskande på Jonatan och sade urskuldande:

"Jag vet att det låter lite drastiskt, men tänk efter lite, så förstår du – solen skadar ju faktiskt ljus- och rocktillverkarna. Nog inser du väl vilken billig och utländsk källa till ljus och värme solen är. Och det kan vi faktiskt inte tolerera!"

Om jämlikhet[redigera]

Jonatan fortsatte sin promenerad och upptäckte han strax en distingerad, välklädd man som med stor möda försökte ta sig fram gåendes på knäna. Men mannen såg inte ut att vara handikappad, han såg bara kort ut. Jonatan erbjöd en hjälpande hand, men mannen föste bort honom. "Nej tack!" sade mannen och grimaserade av smärta. "Jag kan nog gå ordentligt. Det tar ett tag att vänja sig att gå på knäna."

[...]

"Skapa jämlikhet?" frågade Jonatan.

"Var snäll och böj dig framåt så att jag slipper skrika," bad mannen. "Det var bättre. Lordernas Råd beslutade att långa människor hade alltför många fördelar."

"Fördelar för att de var långa?"

"O ja! Långa personer föredras alltid vid anställning, befordran, inom sport, underhållning, politik, ja till och med vid ingående av äktenskap! Aj, aj, aj!" Han virade näsduken om det senaste av många revor i de gråa byxorna. "Därför beslutade lorderna att beskatta oss med en häftig toppskatt."

"Långa personer beskattas?" Jonatan såg sig om och kände hur hans kroppshållning började sjunka ihop.

"Vi beskattas i förhållande till vår längd."

Om demokrati[redigera]

"Det är demokratigänget! Vi måste genast ge oss av härifrån!"

[...]

"Vilka?" "Demokratigänget! De omringar alla de hittar och sedan röstar de om vad de skall göra med personen. De tar deras pengar, låser in dem i en bur eller tvingar dem att gå med i deras gäng. Det finns inget någon kan göra för att stoppa dem!"

Jonatan förstod ingenting. Var fanns poliserna man alltid såg annars? "Kan inte lagen skydda oss från gänget?"

[...]

"När gänget först bildades drog polisen dem inför domstol för de brott de begick. Gänget menade att de följde principen om majoritetsstyre, på samma sätt lagen. De menade att röstande avgör allting – lag, moral, allt!"

"Dömdes de?" frågade Jonatan. Vid det här laget var gatan helt övergiven.

"Skulle jag behöva springa om de hade dömts? Nej, domarna dömde tre mot två till deras fördel. ’Majoritetens gudomliga rätt’ kallades det. Ända sedan dess har gänget fritt kunnat ge sig på alla de vill, så länge de är fler till antalet."

Öns sanslösa regler och vanor blev till slut för mycket för Jonatan. "Hur kan människor leva på en plats som denna? Det måste finnas ett sätt att försvara sig!"

"Utan vapen kan man bara fly eller gå med i ett gäng som har fler medlemmar."

Efterordet[redigera]

Min filosofi grundar sig på principen om självägandeskap. Du äger ditt liv. Att förneka detta innebär att en annan person har större rätt till ditt liv än du själv. Ingen annan person, eller grupp av personer, äger ditt liv och inte heller äger du andras liv.

Du existerar i tiden: framtid, nutid och dåtid. Detta manifesteras i liv, frihet och produkten av ditt liv och din frihet. Din välgång bestäms av de beslut beträffande ditt liv och din frihet som du fattar. Om du förlorar ditt liv förlorar du din framtid. Om du förlorar din frihet förlorar du din nutid. Om du förlorar produkten av ditt liv och din frihet förlorar du den del av ditt förflutna som ägnades åt att producera den.

[...]

Till problem i världen som uppkommit på grund av våld initierat av regeringen finns en lösning. Lösningen är att människorna i världen slutar be regeringen initiera våld å deras vägnar. Ondska orsakas inte enbart av onda människor utan också av goda människor som tolererar våld som ett medel för att uppnå egna mål. På så sätt har goda människor genom historien givit makt åt onda människor.

Förtroende för det fria samhället innebär en fokusering på den upptäckarprocess som finns naturligt inom värderingarnas marknad, i stället för en fokusering på en framtvingad vision eller mål. Att bruka myndighetsvåld i avsikten att påtvinga andra en vision är intellektuell lathet och får vanligtvis oväntade och oönskade konsekvenser. För att nå det fria samhället krävs mod att tänka, att tala och att handla – framför allt då det är lättare att göra ingenting.

Sagt om boken[redigera]

  • It certainly presents basic economic principles in a very simple and intelligible form. It is an imaginative and very useful piece of work.