Josefin Utas

Från Wikiquote
Wikipedia har en artikel om:
Josefin Utas
Josefin Utas (andra från höger) under ett torgmöte på Sergels torg för Medborgerlig samling inför Europaparlamentsvalet 2019

Josefin Utas, född 5 augusti 1976, är en svensk opinionsbildare och debattör samt civilingenjör med doktorsexamen.

Citat[redigera]

  • Om svenska mediers bevakning av hur skattemedel används:
    Det finns inte stort intresse, men där måste medier ligga på våra högsta politiker och fråga 'Men tycker ni verkligen att varje skattekrona används på bästa sätt så att det enda sättet nu vi kan göra är att ta in en krona till?' Det tycker jag att det gör dom inte på nationell nivå.
  • Om partistöd:
    Det är ju ingenting som jämnar ut förutsättningarna utan det är ju tvärtom. Det blir ju mer ojämlikt mellan olika partier när dom som sitter vid makten får pengar bara för att dom har makt. Det är ju precis tvärtom mot vad vi brukar tycka när det gäller bidrag. Vi ska stödja dom som har lite sämre förutsättningar, som har lite svårare att komma fram, till exempel i public service, om man är mindre partier. Men här är det precis tvärtom, när det gäller demokrati och val. Här ger vi pengar till dom som redan har makt [...] och så gör man det ännu mer ojämlikt. Det är inte demokratiskt. [Det är en] sak som jag inte förstår hur inte fler kan protestera mot, att det är på dethär sättet. Det cementerar ju makten.
  • Den här kraften i varje människa, den försvagas ju när vi har en väldigt stor stat och väldigt höga skatter. [...] Att vi har en stor stat [påverkar] att vi får lite mer passiva medborgare.
  • Om arbetet som Slöseriombudsman:
    Det känns nästan som om man skulle behöva psykologhjälp efter det här för man har sett så mycket grejer som man inte trodde var sant och man förstår inte heller hur det fortsätter.
  • Om svenska valsystemet där små partier själva måste bekosta och distribuera sina valsedlar:
    Det är inget jämlikt val. Jag förstår inte hur man kan kalla det demokratiskt. Det finns ju alternativ. I våra grannländer så [är det] bara en valsedel [med alla partier]. Då har man lika villkor.
  • Jag tror att en stor del i att vi har konserverat politiken i Sverige, den har delvis stagnerat, [...] en anledning till det, jag tror att det är medierna. [...] Public service är ju den största kolossen här, och som har garanterad finansiering från oss, och som säger att dom har demokratiuppdrag, och det ska vara lika villkor, och alla ska synas och höras, och mångfald och allting såntdär. Men jag tycker inte riktigt att dom lever upp till det.
  • Om ministrars deltagande i debatten:
    Om man har en viktig roll och är representant för hela Sverige, sitter man i regeringen så är man det, då ska man inte bete sig som skräp på nätet. Folk tappar ju förtroendet för Sverige och Sveriges ledning. Det finns en gräns liksom. [...] Om man är riksdagsledamot, [...] dom är ju valda av folket och för att många olika åsikter ska representeras, olika uttryck för det, men regeringen det är hela Sveriges regering. Dom ska föra hela Sverige framåt även om dom kommer från olika partier. [...] Dom måste ha en annan nivå på sitt beteende och hur dom agerar. [...] Vi måste ha en livaktig debatt, men det är inte ministrarnas roll att bete sig som troll på nätet för att hålla igång den debatten, utan det får övriga samhället göra. Ministrar borde bete sig bättre.
  • Om ansvarsutkrävande:
    Det är ju ett problem att det inte finns någon feedbackmekanism som fungerar. [...] Det politiska ansvarsutkrävandet fungerar för dåligt. [...] Vi har val vart fjärde år i Sverige, men hur mycket kan man uttrycka utav vad man själv tycker i ett val vart fjärde år med dom här tre lapparna i en valurna? Det är inte mycket.
  • Om skatteslöseri:
    Dom kan spendera pengar för att dom har pengar att tillgå. [...] Har man mindre pengar att röra sig med då är man tvungen att prioritera. [...] Har du mer pengar då kommer du att spendera dom pengarna. Politiker ska inte ha för mycket pengar att hantera.
  • Om motståndet mot att minska den administration av transfereringar: Dom som jobbar med dom här sakerna, dom får ju lön genom det här och det är ju nånting som hindrar förändring, alltså att man skulle kunna krympa det offentliga litegrann, det är ju att många faktiskt lever på dom här jobben som går på skattemedel, att handlägga bidrag [...] och det gör det väldigt svårt att dra ned på saker och ting. Även om politikerna kanske skulle vilja så ser dom att det blir för stort ramaskri.