Leif Pagrotsky

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Leif Pagrotsky.
Leif Pagrotsky 2014.
 • Vi har haft en auktoritär kultur i vårt parti... vi måste vara mer öppna, mer lyhörda, mindre auktoritära. Vår organisation får inte vara så stängd, så sektbetonad... vi har haft en kultur där nya idéer har mötts med aggressivitet istället för med uppmuntran...
  • Leif Pagrotsky, om varför Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten i valet 2006, i SVT:s Gomorron Sverige 13/11 2006.
 • Politik är att ta ansvar och hantera svåra frågor. Det räcker inte att sitta och se glad ut i en badtunna!
  • Om att de fyra borgerliga partiledarna skulle bada i badtunna hos Maud Olofsson i slutet av augusti 2004. Från Olausson, Peter (2007): Faktoider - Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar. Månpocket: Stockholm. ISBN 978-91-7232-141-0.
 • Prognoserna visar en arbetslöshet som biter sig fast på nivåer som för några år sedan kallades massarbetslöshet av Anders Borg. Vi vet att när den etablerat sig på en hög nivå blir det otroligt svårt att pressa ner arbetslösheten igen. [...] Sverige håller på att vänja sig vid hög arbetslöshet. Vi vänjer oss vid att det är normalt att underprestera som land, att inte utnyttja våra möjligheter blir en normalitet. Det ger inga rubriker och det kräver inga förklaringar av finansministern. Så cementerat håller det på att bli i vårt medvetande, att vår ungdomsarbetslöshet är en av de högsta i hela Europa, att vår arbetslöshet är högre än i det nyligen konkursade Island. [...] Vi vet nu att jobbskatteavdraget ännu inte gett några nya jobb, trots kostnader på 290 miljarder kronor hittills. Detta har ju tidigare varit regeringens enda alltiallo-svar på allt.
 • [Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS)] är ett aktiebolag som driver utredningsverksamhet i samhällsfrågor och mötesverksamhet i samband med detta. Ett typiskt program är att den moderate finansministern kommer dit och presenterar budgeten och sen möter han mothugg av inbjudne opponenten från Svenskt Näringsliv. Jämfört med Timbro och Svenskt Näringsliv eller Almega är det något mindre förutsägbart moderat, men den borgerliga karaktären är grundmurad. Detta är en stor verksamhet. SNS har 21 anställda och spenderar inte mindre än 30 miljoner kronor per år på sin verksamhet. Alla pengar är antingen rena skattemedel eller avdragsgilla. Bland medlemmarna finns statliga myndigheter och företag som Försäkringskassan, Samhall, Vattenfall och Systembolaget som betalar SNS med skattemedel, men nästan hela medlemskåren utgörs av företag som kan dra av kostnaden på skatten. Det gäller både medlemsavgiften och kostnaden för arrangemangen, en tvåtimmars budgetdebatt kostar en tusenlapp. Plus moms. På faktura. Jag tycker det är problematiskt att skattemedel finansierar verksamhet som visar sig ha så svag vetenskaplig kultur och som kan misstänkas vara finansiärernas ombud i opinionsbildningen men under falsk flagg av vetenskap och opartiskhet. Alla sådana institut har borgerlig karaktär, eftersom företagen i Sverige är så unikt homogent borgerliga.
  • Leif Pagrotsky, Expressen, 28 september 2011.
 • Enligt skollagen skall alla grundskolor ha ett eget skolbibliotek, det är ett krav. Men enligt Centrum för lättläst och Lärarförbundet, som har undersökt saken, har bara 20 procent av friskolorna något skolbibliotek. Bland de kommunala skolorna är andelen långt högre, om än inte fullgod. Hjärnforskaren Martin Ingvar, som sitter i Litteraturutredningen, beskrev i anslutning till nobelprisutdelningen hur viktiga barns kontakter med läsning är för hela livets attityd till inte bara läsning, utan till abstrakt tänkande, empati och mycket annat av betydelse för livskvalitet och studieresultat. Centralt är deras kontakter med stimulerande och inspirerande vuxna som kan förmedla lästips till var och en efter deras intressen och förutsättningar, och det kräver bibliotek som [...] är [...] bemannade med välutbildade och entusiastiska bibliotekarier. Den explosionsartade ökningen av skolor som drivs i vinstsyfte och med sänkta kostnader som enda vinstdrivande åtgärd tror jag har varit enormt ogynnsam i detta avseende. Den sjunkande läsförmågan hos pojkar och unga män har säkert ett samband med detta.
 • Förlåt, kan inte jag få prata lite grann? Jag har ändå gått upp tidigt på morgonen för att komma hit.
  • Leif Pagrotsky tycker han blir avbruten för ofta i SVT:s Gomorron Sverige 2/3 2012.

Externa länkar[redigera]

Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Leif Pagrotsky