Hoppa till innehållet

Mästerdetektiven Blomkvist

Från Wikiquote

Mästerdetektiven Blomkvist, är en roman av författaren Astrid Lindgren

"Nåja", sa herr Blomkvist och noppade med överlägsen min av ett grässtrå, "för all del, tiotusen kronor är också pengar. Men jag ska säga er, unge man, jag arbetar inte för det snöda guldet. Jag har ett enda mål - brottslighetens bekämpande i vårt samhälle. Hercule Poirot, lord Peter Wimsey och undertecknad, ja, vi är fortfarande några stycken, som inte tänker tillåta, att kriminaliteten får ta överhand."
Den inbillade åhöraren framhöll mycket riktigt, att samhället stod i stor tacksamhetsskuld till herrar Poirot, Wimsey och Blomkvist för deras självuppoffrande arbete i det godas tjänst.
"Innan vi skiljs åt, unge man", sa mästerdetektiven och tog pipan ur munnen, "så vill jag säga er en sak! Brott lönar sej inte! Ärlighet varar längst, det sa till och med Artur Berg till mej en gång. Och jag hoppas, han inser det, där han nu sitter. I varje fall har han många år på sej att komma underfund med den saken. Och tänk, farbror Einar, hm, Einar Lindberg, en så ung man redan på brottets bana! Måtte hans straff lända honom till bättring! För - som jag sa - brott lönar sej inte!"

Mästerdetektiven Blomkvist, 1946

Wikipedia har en artikel om:
Mästerdetektiven Blomkvist