Hoppa till innehållet

Madeleine Albright

Från Wikiquote
Madeleine Albright

Madeleine Korbel Albright, född Marie Jana Korbelová den 15 maj 1937 i Prag i Tjeckoslovakien, död 23 mars 2022 i Washington, D.C., var en amerikansk demokratisk politiker, som var USA:s FN-ambassadör 1993–1997 och därefter utrikesminister 1997–2001 i president Bill Clintons demokratiska administration.

  • Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra.
    • ”Celebrating Inspiration”-lunch med Women's National Basketball Association, 12 juli 2006 Källa

Andra om Albright[redigera]

  • När till exempel Madeleine Albright, före detta amerikansk utrikesministerkvinna, på en fråga i teveprogrammet 60 Minutes om dom 500 000 barn, som dödades i USA:s och Storbritanniens krig och sanktioner mot Irak och som fortfarande dödas, att om dom 500 000 döda barnen är ett rimligt pris i försöken att knäcka Saddam Hussein då svarade hon så här: "Jo, vi tycker att det är värt priset" sa hon. "Vi tycker att det är värt priset" sa hon faktiskt.
    Och då är det förfärliga att ordet "vi" inte definieras, inte bär nåt ansikte. Inte ett tydligt ansikte. Vilka är vi som tycker det är värt priset med 500 000 döda barn? Vem är vi? Ja, inte är det vi som håller på med den här radiogrejen - ni och jag och teknikern där ute Henry Larsson eller min producent Anders Wennersten, nej detta "vi" bär drag av Madeleine Albright själv, men också av andra som jag inte kan se, som hon drar in i sitt sketna brott, in i sin förfärliga, avskyvärda cynism, utan att närmare definiera. "Vi" är det hela det amerikanska folket eller är det bara hon och Bill Clinton? Varför skriker ni amerikaner isåfall inte i högan sky inför detta "vi", denna skam? Vad jag inte har svårt att se är dom 500 000 mördade barnen eller föräldrarna till dom, jag har inte svårt att se denna sorg och smärta, all denna förtvivlan.