Hoppa till innehållet

Matrix

Från Wikiquote

Matrix (en. The Matrix) är en långfilm från 1999, regisserad av bröderna Andy och Larry Wachowski.

Agent Smith:

Hörde du det, mr. Anderson? Det är ljudet från det obevekliga ödet. Det är ljudet från din död. Adjö, mr. Anderson.


Neo:

Mitt namn... är Neo.
Det finns ingen sked.


Morpheus:

Sluta försöka slå mig och slå mig!


Morpheus:

Har du någon gång haft en dröm, Neo, som du var helt säker på var äkta? Tänk om du inte kunde vakna upp från drömmen? Hur skulle du veta skillnaden mellan dröm och verklighet?


Agent Smith:

Det verkar som att du har levt två liv. I ett liv är du Thomas A. Andersson, programmerare för ett välrenommerat dataföretag. Du har ett socialförsäkringsnummer, betalar din skatt och... du hjälper hyresvärden med att bära ut hennes sopor. Det andra livet levs genom datorerna där du har smeknamnet 'Neo' och har gjort dig skyldig till så gott som varje databrott som det finns en lag emot. Ett av dessa liv har en framtid, ett av dem har inte det.


Agent Smith:

Jag skulle vilja dela med mig av en fundering jag har haft här. Jag kom på det när jag försökte klassificera din art. Jag insåg att ni människor egentligen inte är däggdjur. Varje däggdjur på den här planeten lever i en naturlig jämvikt med sin omgivning, men inte ni människor. Ni flyttar till ett område där ni förökar er tills alla naturresurser är slut. För att överleva måste ni flytta till ett nytt ställe. Det finns ytterligare en organism på denna planet som gör på samma sätt. Vet du vad det är? Ett virus. Mänskligheten är en cancer, en dödlig sjukdom för denna planet. Ni är en pest och vi är botemedlet.
Wikipedia har en artikel om:
Matrix