Mattias Svensson

Från Wikiquote
Mattias Svensson i juni 2022

Mattias Svensson, född 1972, är en svensk författare och debattör med nyliberal profil. Sedan februari 2021 är han ledarskribent på Svenska Dagbladet. Sedan oktober 2016 leder han tillsammans med Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt poddradioprogrammet The Usual Suspects.

Citat[redigera]

  • Kultur bör inte vara ett politiskt område, det är en principiell hållning som jag har. Den modell som vi har i Sverige är inte självklar, även om vi tar den för given i dag.
  • Om regeringen Kristerssons åtgärder mot våldsvågen (preventiv avlyssning och ansiktsigenkänning):
    Dom här förslagen är förstås inom demokratins legitimitet. Dom behöver vara avgränsade. Visitationer, till exempel, handlar om en tidsperiod efter att någonting har hänt. Så är dom avgränsade, dom är övervakade, dom är proportionerliga, då kan dom vara en tillgång i att bekämpa brott, vilket också är syftet, vilket jag tror och är beredd att testa kring dom här lagförslagen. Jag tycker dom ser rimliga ut i situationen. Men [...] vi vet att i varje krisläge så går politiken gärna för långt för att visa handlingskraft och det kommer surt efteråt. Vi har sett det under pandemin. Vi har sett det under finanskriser och tidigare. Den risken är alltid överhängande och [förslag som utegånsförbud, undantagstillstånd, gripa utan brottsmisstanke, angiveri], det har ju varit amatörernas afton i den allmänna samhällsdebatten där man poserar med det ena repressiva förslaget efter det andra och där finns ingen lösning; där finns bara poserande. [...] Det är ju den här ständiga frågan 'Vad ska vi offra?' och den är ju bisarr från början. Det är ju tvärtom det vi vill skydda och utveckla och leva efter. Jag hade hoppats att vi lärde oss det när terrorismen var hotet, för då var ju ändå insikten att så mycket som möjligt behöver pågå som vanligt och det behöver vi värna och skydda ibland med starkare polisskydd och annat mot våldsverkare. [...] Vi vet riskerna med [att låta integriteten backa] och i många fall har vi ju också sett, just kring terrorn, man skaffar sig väldigt mycket information, man blir blind därför att man samlar in så mycket om människor. Det här blir ju ofta lätt kontraproduktivt. Så avvägningen är dels mot integriteten men också inför effektiviteten. Och väldigt mycket av det man föreslår blir ju ineffektivt därför att det blir för mycket att hantera.