Hoppa till innehållet

Michail Gorbatjov

Från Wikiquote
Citat relaterade till Michail Gorbatjov.
Michail Gorbatjov (1987)

Citat[redigera]

 • De avgörande besluten om att expandera Nato österut fattade USA och dess allierade 1993. Jag kallade det från första början ett stort misstag. Det var definitivt ett brott mot andan i de uttalande och försäkringar som gavs till oss 1990. Vad gäller Tyskland var dessa försäkringar lagstadgade.
  • Gorbatjov i intervju med Russia Beyond 2014. Här citerat ur Proletären nr 3/2022, sid. 13. [1]. • Målsättningen för mitt hela liv var att förinta kommunismen, denna outhärdliga diktatur över människorna. Jag hade i detta helt och fullt stöd av min hustru som tidigare än jag insett denna nödvändighet. För att nå detta mål utnyttjade jag min ställning i partiet och staten. Just för detta mål eggade min hustru mig att ständigt nå högre ställning i landet. När jag personligen lärt känna Väst insåg jag att jag inte fick vika från min målsättning. För att nå mitt mål måste jag byta ut hela ledningen i Sovjetunionens Kommunistiska Parti och Sovjetunionen och likaså ledningen i alla socialistiska stater. Världen kommer att bli bättre utan kommunismen. Efter år 2000 kommer en period av fred och allmän blomstring att inträda.
  • Justus von Denkmann, Warheiten uber Gorbatschow, Spotless Verlag, Berlin 2005


Felaktig tillskrivna[redigera]

 • Livet straffar den som kommer för sent.
  • Istället sa han: Jag tror, faror väntar bara på dem, som inte reagerar på livet.
  • zeit.de, faz.net

Citat om Gorbatjov[redigera]

Givetvis spelar Gorbatjov en stor roll i berättelsen om Sovjetunionens sista år, men som alla betydelsefulla historiska ledare måste Gorbatjovs sättas in i sitt specifika politiska och klassmässiga sammanhang, för att bli begriplig. […]
Han genomdrev på några få år så grundliga förändringar av sovjetsystemet, att det till sist avskaffade sig självt. Denna "framgång" berodde inte på Gorbatjovs person, utan på att han verkade i en historisk situation, där mäktiga krafter var mottagliga för hans idéer och, som det skulle visa sig, beredda att driva dem bortom hans egna ambitioner. […]
Det föll på Gorbatjovs historiska lott att kliva fram som reformator, hade inte han gjort det hade historien utsett någon annan till rollen, ty inget socialt system kan överleva i halvt förlamat tillstånd. Detta betyder inte att den reformpolitik som Gorbatjov representerade var förutbestämd; det fanns åtminstone i teorin ett socialistiskt alternativ, med förfinad planekonomi, demokratisering av beslutsprocesserna och större folkligt deltagande i samhällsförvaltningen.
Vid tiden för Gorbatjovs entré som reformator fanns ingen organiserad klasskraft stark nog att bära fram ett sådant program. Arbetarklassen satt på åskådarläktaren. Det lämnade fältet fritt för Gorbatjovs marknadsinriktade politik.

Wikimedia Commons har relaterad media, se: