Hoppa till innehållet

Moment 22

Från Wikiquote

Moment 22 är en roman av författaren Joseph Heller (1961). Boken blev mycket populär och "Moment 22" har blivit ett uttryck i sig för ett dilemma som saknar lösning. Boken räknas först och främst som en antikrigsroman men är också en kritik av byråkrati generellt. Boken följer den uppdiktade kapten Yossarian och några andra amerikanska flygsoldater under andra världskriget, långt borta från all politik fångade i deras och deras överordnades bisarra värld av vriden logik.

Citat[redigera]

Det fanns bara en hake och det var moment tjugotvå som fastslog att oro för egen trygghet inför faror som var verkliga och överhängande var en förnuftig tankeprocess. Orr var tokig och kunde avföras ur tjänst. Det enda han behövde göra var att anhålla om det; och så snart han gjorde det, skulle han inte längre vara tokig och skulle tvingas utföra fler bombflygningar. Orr skulle vara tokig om han utförde fler bombflygningar och normal om han inte gjorde det, men om han var normal måste han utföra dem. Om han utförde dem var han tokig och behövde inte göra det; men om han inte ville utföra dem, var han normal och måste utföra dem. Yossarian blev djupt gripen av den absoluta enkelheten i moment tjugotvå och lät höra en aktningsfull vissling.

"Det var ingen dålig paragraf, det där moment tjugotvå", anmärkte han.

"Den bästa som finns", instämde doktor Daneeka. (Kapitel 5)"Herregud, hur mycket vördnad kan man hysa för ett Högsta Väsen som finner det nödvändigt att ta med sådant som slem och karies i Sitt gudomliga skapelsesystem? Vad i all världen rörde sig i Hans förvända, ondskefulla, skatologiska själ när han berövade gamlingar förmågan att reglera sin avföring? Varför i all världen har Han skapat smärtan? (---) När man tänker på vilket tillfälle och vilken makt Han hade att verkligen göra ett fint jobb och sen betraktar den idiotiska och motbjudande röra Han åstadkom istället, så är Hans rena oduglighet nästan förbluffande. Det är tydligt att Han aldrig har sett en avlöningslista. Ingen affärsman med självaktning skulle anställa en sån fuskare som Han som lagerbiträde!" (Kapitel 18)"Ni är antagonistiskt inställd till tanken på att bli plundrad, exploaterad, förnedrad, förödmjukad eller lurad. Elände gör er betryckt. Okunnighet gör er betryckt. Förföljelse gör er betryckt. Våld gör er betryckt. Slum gör er betryckt. Girighet gör er betryckt. Brottslighet gör er betryckt. Korruption gör er betryckt. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om ni är manodepressiv!" (Kapitel 27)"Vad har moment tjugotvå med det här att göra?"

"Moment tjugotvå säger att man alltid måste göra vad ens chef säger åt en att göra."

"Men Tjugosjunde Flygeskaderns stab säger att jag kan åka hem efter fyrti stridsflygningar."

"Men den säger inte att ni måste åka hem. Och enligt bestämmelserna måste ni lyda varje order. Det är haken i det hela. Även om översten skulle bryta mot en order av Tjugosjunde Flygeskaderns stab genom att tvinga er att göra fler stridsflygningar, skulle ni fortfarande få lov att göra dem, annars skulle ni göra er skyldig till att bryta mot hans order. Och då skulle Tjugosjunde Flygeskadernstaben ta itu med er på allvar."

"Då måste jag alltså verkligen göra femti stridsflygningar?"

"Femtifem."

"Vilka femtifem?" (Kapitel 6)

Wikipedia har en artikel om:
Moment 22