Hoppa till innehållet

Romina Pourmokhtari

Från Wikiquote
Citat relaterade till Romina Pourmokhtari.
Romina Pourmokhtari (2019)

Romina Pourmokhtari, född 12 november 1995, är en svensk politiker (Liberalerna). Sedan 18 oktober 2022 är hon Sveriges klimat- och miljöminister i regeringen Kristersson.

Hon är ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF) sedan 2019.

Citat[redigera]

  • En fråga man ofta får från journalister är 'Vilken lag vill du ha?' Du, jag vill först börja med att plocka bort en massa dumma lagar. Jag är ju liberal!
  • Om Iran:
    Att vara där... Du får ju leva i en verklighet där du har minimal frihet och det påverkar ju mig enormt mycket. Och det är ju absolut en anledning till att jag är liberal också. Jag har sett vad det auktoritära gör med inte bara ett samhälle utan människorna som försöker bygga sina liv i det där auktoritära, kontrollerade, säkra, mysiga som alla verkar vilja ha nu enligt röstsiffrorna. Det är fruktansvärt! Friheten har såklart sitt pris och öppenhet, pluralism. Det får konsekvenser, konflikter och svåra frågor att hantera. Men det är verkligen inte värt någonting om man inte den. Den är värd allt.
  • Jag har nog aldrig kokat så mycket som när Sveriges utrikesminister och delegationen åkte till Iran och tog på sig en slöja och bugade djupt när dom träffade dom här diktatorerna. För mig är det ett jävla slag i ansiktet. [...] [Jag tror] att det absolut minimala man kan göra är ju att uppmuntra den utvecklingen man vill se och ta ställning. Och det är det jag tycker att Ann Linde inte gör när hon bär slöjan och bugar inför deras regim. [...] Socialdemokrater är av den skolan, Liberaler är inte det. Och det är en skillnad och den finns.