Socialdemokraterna (Sverige)

Från Wikiquote

Socialdemokraterna är ett socialdemokratiskt politiskt parti i Sverige.

Socialdemokraterna har sitt ursprung i den socialistiska arbetarrörelsen och är dess främsta politiska gren. Partiet innehade regeringsmakten oavbrutet från 1936 till 1976. Partiet satt 2014–2021 i en koalitionsregering med Miljöpartiet, efter att ha varit i opposition sedan valet 2006.

Partiordförande sedan 4 november 2021 är Magdalena Andersson.

Citat om Socialdemokraterna[redigera]

  • Widar Andersson om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna:
    När man ser något hos någon annan som liknar väldigt mycket sidor hos en själv och som kanske inte är så vackra, men som man vet är framgångsrika för att få väljare, då kommer de hätskaste angreppen. Och det är därför det har varit sådan oerhörd hets mot Sverigedemokraterna. För Sverigedemokraterna ger sig ju in i LO-leden. Utöver att man är väldigt stor i företagarleden så ger man sig in i arbetarleden och har tagit väldigt mycket av Socialdemokraternas väljare. [...] De är väldigt lika partier. Jag tycker att det är oerhört intressant. Det finns många beröringspunkter.
  • Den ekonomiska, etniska och språkliga segregationen behöver brytas på en strukturell nivå vilket kräver att befolkningen blandas. Samhället kommer att behöva genomföra insatser vi inte tidigare gjort, i en skala vi tidigare inte sett.