Hoppa till innehållet

Staffan Dopping

Från Wikiquote
Citat relaterade till Staffan Dopping.
Staffan Dopping i juli 2013

Staffan Dopping, född 16 juni 1956, är en svensk journalist, kommunikatör och programledare i TV och radio.

Citat

[redigera]
  • Det finns ganska mycket group think och kåranda och såntdär inom journalistiken, vilket jag skulle önska att det kom bort för det innebär till exempel att det är många som menar att man inte ska vara så tydlig med när man har haft riktigt fel. [...] Så många gånger mörkar man ju sina brister och står väldigt halstarrigt länge och säger 'Vi har minsan rätt!' [...] Det där tar ju ned trovärdigheten så även dom gånger som ett medium har väldigt, väldigt sakligt på fötterna så kommer människor att vara en aning misstänksamma just för att dom gånger när man har rejält fel så innebär det ju inte, ibland tyvärr, att man faktiskt säger 'Oj, vad fel det var! Ber om ursäkt. Det var heltokigt. Det här var dumt.'
  • Det främsta skälet till att det ibland blir lite fel är [inte] att de flesta [journalister] skulle vara politiskt biased, det förekommer också, men det främsta skälet till att att det är skillnad mellan mediernas verklighet [...] och det verkliga verkligheten är ju det här otroliga kravet man har att få uppmärksamhet och behålla människors uppmärksamhet i det här otroliga bruset. [...] [Då krävs det] att man har en riktigt bra story som gärna blir så pass enkel och dråplig så att man inte kan låta bli att lyssna. Och det är det som är grunden för medielogiken. Det är inte någon ondska bakom medielogiken men det är en slags faktor som kommer leda till att det blir en diskrepens mellan verkligheten och medieverkligheten.
  • Ett typiskt svar från mediala makthavare, om en publicering har kritiserats för att vara enögd eller gynna en viss part, är att "vi har gjort en sedvanlig nyhetsbedömning" och "vi har inte publicerat annat än det som vi har funnit sant och relevant". Det standardsvaret var lika gångbart 1968 och 1998 som idag. Trots att nyhetsvärderingens praktik hela tiden har befunnit sig i förändring brukar retoriken om varför verkligheten skildras som den gör föras med snarlika mantran.