Valerie Solanas

Från Wikiquote
Valerie Solanas

Valerie Solanas, född den 9 april 1936, död den 26 april 1988, var en amerikansk feminist, känd bland annat för att ha försökt döda Andy Warhol.

SCUM-manifestet[redigera]

  • Då dagens samhälle präglas av enformighet och helt utan relevans för kvinnor återstår för civiliserade, ansvarstagande och spänningssökande kvinnor endast att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, införa fullständig automatisering och utplåna det manliga könet.
  • Uppfylld av dåligt samvete, skam, rädsla, osäkerhet och, om han har tur, en knappt förnimbar fysisk gestaltning av sina känslor är mannen icke desto mindre besatt av att knulla, han kan simma över en flod av snor eller vada till näsan i spyor en kilometer om han tror att det finns en vänligt inställd fitta som väntar honom.
  • Att kalla mannen ett djur är att smickra honom; han är en maskin, en vandrande dildo.
  • En kvinna ser inte bara sin identitet och individualitet som självklar utan vet att det enda som är fel är att skada andra och att meningen med livet är kärlek.
  • Vårt samhälle är inte en gemenskap, endast en samling av isolerade familjeenheter. Den livrädde mannen fruktar att hans kvinna kommer att lämna honom om hon umgås med andra män eller utsätts för något som ens kommer i närheten av liv och flyttar ut henne till förorten och andra självupptagna par och deras barn för att hon inte ska utsättas för andra män eller den lilla civilisation som finns.

SCUM-manifestet, 1968. ISBN 918874857X

Wikipedia har en artikel om:
Valerie Solanas