Hoppa till innehållet

Wikiquote:God tro

Från Wikiquote

Att alltid utgå från att andra handlar med gott syfte är en grundläggande princip för att Wikiquote ska fungera. Eftersom vi tillåter vem som helst att redigera sajtens innehåll, måste vi utgå från att folk kan använda denna möjlighet i syften de ser som goda. Vi måste åtminstone utgå från att majoriteten som vill bidra till projektet gör nytta, inte skada. Om vi istället utgått från motsatsen, hade wikiquoten som den ser ut nu aldrig kunnat fungera eller utvecklas.

Om du kan utgå från att ett misstag skett utan illvilja, rätta då till det utan att bara ta bort det helt eller stämpla det som vandalisering. Använd också den aktuella sidans diskussionssida, för att förklara varför du rättade felet. När du inte kommer överens med någon: kom ihåg att personen ifråga troligen utgår från att den vill hjälpa projektet, inte stjälpa. Om man har detta i åtanke kan man undvika många missförstånd, och undvika att konflikter trappas upp i onödan. Kom särskilt ihåg att vara tålmodig med nybörjare, som sällan är väl bekanta med kultur och praxis på Wikiquote.

Vi vill att folk ska ha som utgångspunkt att förutsätta att andra menar väl, men vi ska givetvis även lära oss av våra misstag. Att förutsätta gott syfte innebär inte att ignorera uppenbart destruktivt beteende. Den här sidan är absolut inte till för att ge dem som beter sig allmänt illa en ursäkt att fortsätta göra så; inte heller är den till för att uppmana andra till att se mellan fingrarna på sånt beteende.

När redigeringskrigen blir riktigt heta är det mycket lätt att glömma bort att förutsätta gott syfte. När man gör detta och utgår från att någon är ute efter att vara destruktiv händer vanligtvis följande:

  • Man går till personangrepp. När detta väl hänt är det mycket troligt att den andra parten inte längre utgår från att syftet till ditt handlande är gott. Konflikter trappas upp, och redigeringskrig följer ofta. Människor har, liksom elefanter, svårt för att glömma oförrätter.
  • Man glömmer bort att respektera regeln om att skriva från en neutral utgångspunkt. Idealet är att göra artiklar som alla kan acceptera. Varje gång du återställer en vinklad redigering utan diskussion kommer man längre från den neutrala utgångspunkten; detta oavsett hur orimligt den andres bidrag är. Försök istället att förstå på vilket sätt den andra personen ansåg att den version som han ändrade var partisk. Om möjligt, försök att inkludera den andra personens tillägg när du ändrar, men på ett sätt som framstår som neutralt. Om alla deltagare på Wikiquote handlar så, uppnår vi om inte en sann neutral infallsvinkel så i alla fall så nära en sådan man kan komma.

När man rättar någons misstag som man innerst inne inte tror var gjort med gott syfte, är det ofta bra om man hanterar saken som om man faktiskt tror att det är gjort i gott syfte. Det är då troligare att personen i fråga kommer ta ändringen någorlunda bra än om man anklagar personen för att till exempel ljuga.

Se även[redigera]