Hoppa till innehållet

Wikiquote:Skräm inte bort nybörjare!

Från Wikiquote


Wikiquote har blivit till vad det är idag genom hårt arbete från dess flitiga och dedikerade användare, men också genom bidrag från många, ofta anonyma, nybörjare. Nya bidragsgivare är presumtiva "medlemmar" och därför en högt värderad resurs. Vi måste behandla nybörjare med vänlighet och tålamod - inget skrämmer bort potentiellt värdefulla bidragsgivare snabbare än fientlighet gentemot dem. Nybörjare, per definition, saknar kunskapen om hur vi gör saker - de flesta av oss har varit nybörjare en gång (*), och många av oss ser sig fortfarande som nybörjare efter månader, om inte år, av deltagande.

Skräm inte bort nybörjare![redigera]

Nybörjaren[redigera]

  • Nybörjare är ofta tveksamma när det gäller att göra ändringar, särskilt större sådana, på grund av rädsla av att skada Wikiquote (eller att förnärma andra Wikiquotener eller att bli flamade för sina ändringar). Lär dem att vara djärva och bli inte irriterade av deras skygghet.
  • Många saker som är självklara för en erfaren användare är okända för nybörjaren.
  • De första personer som nybörjaren kommer i kontakt med blir en sorts representanter för Wikiquote. Ovälkomnande kommentarer och elakheter blir därför extra känsliga. Om nybörjaren inte känner sig välkommen, drar han sig naturligtvis bort från Wikiquote. Anlägg en vänligt ton, och tänk på att man inte har något att förlora på detta.

Användaren[redigera]

  • Även om du aldrig var nybörjare, försök förstå deras värde för gruppen.
  • När nybörjarna gör några vanliga nybörjarmisstag, som exempelvis att glömma använda fetstil i titeln eller att lägga till wiki-länkar på värdefulla fraser, försök att fixa deras misstag och sedan artigt peka ut vad de gjort fel samt hur de bör göra i framtiden. Lämna en hälsning på deras diskussionssida för att de ska förstå att de är välkomna på Wikiquote.
  • När du lämnar kommentarer efter rättning av nybörjarfel, försök då att inte göra fientliga kommentarer över nytillskottets okunnighet. Skrik absolut inte (om det går att undvika) ut "En Till Nybörjare Utan Någon Koll Glömde Bort Att Sätta Fetstil På Titeln!!!!" Om du tycker att det är motbjudande att rätta sådana fel, låt dem då vara kvar (men under tystnad). I många fall är nybörjare som blommar ut till vana bidragsgivare de mest ihärdiga i att söka upp och rätta deras små nybörjarfel från svunna dagar. Om detta inte inträffar finns det fortfarande någon som faktiskt känner belåtenhet över att wikifiera "patetiska stumpsidor".
Nybörjare ska behandlas med Wikikärlek
  • Om du ger råd åt nytillskott, tona då ner retoriken några steg från din vanliga samtalston. Försök att få nytillskottet att känna sig genuint välkommen, inte som om de måste vinna ditt godkännande för att få medlemskap i en exklusiv klubb.
  • Utgå ifrån att nytillskottet vill hjälpa Wikiquote. Bara för att de inte vet allt om redigeringspraxisen betyder det inte att de inte vill lära sig. Ge dem en chans.


(*) Det är möjligt att du aldrig varit en nybörjare. Om du, till exempel, varit en bidragsgivare på andra wikis som fungerade enligt liknande principer eller om du var så redigeringsrädd att du läste all referensinformation möjlig innan du la till ett komma. Inget av dessa är legitimerade till sån stolthet att de får se ner på entusiastiska nybörjare.