Hoppa till innehållet

Wikiquote:Vad Wikiquote inte är

Från Wikiquote

Wikiquote är inte en encyklopedi

[redigera]

Wikiquote är inte en encyklopedi, som dess systerprojekt Wikipedia. En inledning till ämnet citaten handlar om kan ges för att läsarna ska förstå citatens sammanhang, en hel artikel behövs dock ej.

Wikiquote är inte en ordbok

[redigera]

Wikiquote är inte en ordbok, som dess systerprojekt Wiktionary. Citat kan samlas om ett särskilt tema, till exempel kärlek, men inte om ett särskilt ord.

Wikiquote är inte en manual

[redigera]

Wikiquote är inte en samlingsplats för information funnen i manualer eller guider. Se istället Wikibooks.

Wikiquote är inte en plats att lagra fria dokument på

[redigera]

Wikiquote är inte en samlingsplats för fria dokument såsom källkod, historiska texter, brev, lagar, hela böcker eller hela dikter.

  • Källtexter, som historiska texter, tal, brev, äldre lagar, hela böcker eller hela dikter, kan om de är fria från upphovsrätt läggas till i Wikisource.
  • Läroböcker och facklitteratur som användarna själv skrivit och är fria att använda kan läggas till i Wikibooks.
  • Bilder, ljudfiler och andra mediatyper som är fria är accepterade hos Wikimedia Commons.
  • Vissa typer av fria verk, som t.ex. opublicerad skönlitteratur, statistiska rådata och källkod, inkluderas för närvarande inte i något systerprojekt.

Wikiquote är inte en personlig hemsida

[redigera]

Wikiquote är inte Myspace. Varje registrerad användare kan skapa sin egen användarsida, men de bör inte använda den för saker som inte är relaterad till wikiquotes, såsom personliga filer, blogginlägg osv. Var vänlig och se Wikiquote:User page för mer information om vad en användarsida är till för.

Wikiquote är inte en samlingsplats för dina egna citat

[redigera]

Varje användare kan placera citat som dem eller deras vänner har sagt på deras användarsida, men du borde inte skapa en egen sida i huvudnamnrymden för dina egna citat.

Wikiquote är inte en länksamling

[redigera]

Artiklarna är till för uppsamlandet av citat, inte vanliga länkar. Du bör inte skapa sidor med det enda syftet att skriva ner dina favorithemsidor, vänners telefonnummer eller annan oanvändbar information.

Wikiquote är inte ett diskussionsforum

[redigera]

Användare får posta personliga meddelanden till varandras Diskussionssidor, men de får inte posta personliga meddelanden på artiklarna eftersom de diskussionssidorna är till för artiklarna enbart.

Wikiquote är inte en blogg

[redigera]

Wikiquote är inte en samling av inlägg från olika bloggar. Användarna får posta sina personliga tankar på deras användarsidor, men de bör ej använda de enbart som en blogg.

Wikiquote är inte en plats för att dela med sig av låttexter eller andra verk som är upphovsrättsskyddade

[redigera]

Wikiquote är inte en samlingsplats för sångtexter eller hela låtar, det är dessutom tveksamt att ens citera vissa rader i en sång enligt upphovsrättslagar. Detta gäller även dialoger från filmer eller TV-serier. Det finns inga juridiska hinder för att dela ut låttexter från låtar som är fria, men det uppmuntras inte utan man bör istället välja ut målande bild av sången med ett citat istället. Att posta upphovsrättsskyddade verk på wikiquote gör dem inte fria.

Wikiquote är inte en reklamsamling

[redigera]

Det finns en plats på Wikiquote för reklam slogans, men Wikiquote tillåter inte spam av någon sort. Användare som upprepade gånger postar länkar till kommersiella hemsidor eller till deras personliga hemsidor riskerar att bli blockade från Wikiquote.

Wikiquote kan inte se in i framtiden

[redigera]

Wikiquote försöker hela tiden finna trovärdiga källor till dess citat. Böcker, filmer och spel som ännu inte kommit ut är inte tro värdiga källor, så hänvisningar till dessa verk tillåts inte såvida man inte funnit en förhandsvisning av mediet. Artiklar som enbart innehåller en mall för att fyllas i efter mediet kommit ut är inte heller tillåtet, eftersom de ej fyller någon funktion för läsare som letar efter citat, och kan komma att snabbt raderas för att de ej fyller någon funktion.