Ali Esbati

Från Wikiquote
Citat relaterade till Ali Esbati.
Ali Esbati
  • Demokrati och marknadsekonomi är oförenliga.
    • Ali Esbati citerad i P3:s Pippirull 2001. [1]
  • Säg det rent ut. Det handlar om att röka ut överklassen från ställen som Östermalm eller Askim. Sätt upp en flyktingförläggning på Stureplan. Det är bara att köra hårt.
    • Ali Esbati i intervju i Flamman strax innan valet till förbundsordförande. Källa: TT 21/5 2001.
  • PFLP har sedan mitten av 70-talet hävdat rätten till motstånd mot ockupation och förtryck men samtidigt tagit avstånd från självmordsattacker och attacker riktade mot civila.
  • Vi vill helt enkelt ha en genomgripande samhällsförändring och införa ett ekonomiskt system som i grunden skiljer sig från det vi har idag. Samhällsförändringar funkar inte så att man skriver en plan för dem först.
  • Det är ett dåligt skämt att se staten Israel som en demokrati. Israel är en rasistisk apartheid-stat.
  • Lika lätt bör det vara att se varför den irakiska motståndsrörelsen angriper valprocessen; ty den angriper därigenom själva ockupationen. Den har rätten på sin sida, och dess framgångar är till förmån för folken runt om i hela världen.
  • Sanningen är dock att det inte var menige Ryan som räddade Europa och världens från nazismens vidrigheter – det var sovjetiska stridsvagnar. [...] Östfronten avgjorde kriget, även om det naturligtvis var frågan om en i genuin bemärkelse historisk allians – en som alltså ännu påverkar vår samtid – som fällde Hitlertyskland och räddade de överlevande från ett kanske sekellångt barbari.
  • Det som vi inte fick se, trots att det var så mycket som var så uppenbart; manipulation utifrån, en helt Västanpassad konfliktformulering, osv.
  • Den palestinska intifadan är viktig, för den mänskliggör palestinierna när läget är becksvart. Genom dagligt civilt och väpnat motstånd hävdar det palestinska folket sitt människovärde.
  • Kuba har strävat efter en utvecklingsmodell som inte bygger på underkastelse för imperiemakter. I en värld där den enda supermakten återkoloniserar, förnedrar, massmördar runtom i världen kommer man inte ifrån betydelsen av en sådan symbol. Att de som ställt upp som hyllningskör åt USA irriterat sig på Kuba är begripligt.
    • Ali Esbati om Kuba. Källa: Expressen 2/8 2006.
  • Det han som få andra lyckats personifiera för många, är hoppet om värdighet, om befrielse från imperialismens ok, möjligheten att bygga en egen framtid. [...] De sociala framstegen har skapat nationell stolthet, fostrat kunniga, starka människor.
  • Israel är helt outstanding, ohotad världsmästare, i konsten att förgöra samhällsliv i alla dess delar. Det israeliska förhållningssättet till palestinierna är en blandning av rationaliserad boskapsskötsel, genomrasistisk sadism och avancerad machiavellism. Den som bortser ifrån eller omfamnar avhumaniseringen imponeras naturligtvis. Detta är en inte oviktig anledning till att styrande eliter i många länder står på Israels sida.
    • Ali Esbati om Israels förhållning till kampen mellan Fatah och Hamas. Källa: Esbatis kommentarer 17/6 2007.
  • Tittar man på den citatsamling som finns upplagd till allmän beskådan ser man ännu tydligare att ett gäng uppretade människor med politiska sympatier i avgrundshögern har spottat fram till oigenkännlighet lösryckta grejer, så slutresultat blir ganska crazy.
  • Jag kan nog säga att "upptäckten" av Jan Myrdal i mitten på 1990-talet betytt mer för min egen världsbild, språkuppfattning och politiska utveckling än någon annan läsning. Notera – läsning. Jag är glad att jag redan var organiserad när jag ramlade över JM – det gjorde det möjligt att från början hålla en distans, föra tillbaka till nutid. Men Myrdals penna gjorde det lättare att växla vidare från det grundläggande ställningstagandet för rättvisa och mot den borgerliga förljugenheten till något större; finna ett slags historiskt djup att nyttja som resonanslåda. Alltså: inte läsa JM och veta vad man ska tycka; utan läsa och gripas av en insikt om att så kan man ställa frågan, så kan man tänka, skriva, skära.
  • Skatter är inte bara viktiga för att få in pengar till den gemensamma kassan. De behövs för att vända resurser bort från improduktiv privat konsumtion till produktiva offentliga investeringar och välfärdsarbete som kommer alla till del. Högre skatteuttag är en del av en ekonomisk moderniseringsstrategi.
    • Ali Esbati i Flamman. Källa: Flamman 5/3 2010.
  • Det är [...] symptomatiskt för hur den norska offentligheten har utvecklats efter terrordåden. Här finns ett slags systemfel, som har att göra med självförståelsen i de talande klasserna. De har positioner varifrån det offentliga samtalet kan behandlas som en pikant sällskapslek, inte som en arena där verkliga livsvillkor står på spel. Där det pågår en ständig dragkamp om var gränserna för det acceptabla ska dras - inte juridiskt, men socialt.
    • Ali Esbati i Aftonbladet, två år efter terrorn i Oslo och på Utøya. Källa: [2] 22/7 2013.


"Det stora framsteget för den rörelse i Venezuela, som förknippas med och leds av Hugo Chavez, är dess i verklig mening demokratiserande betydelse för landet. Det korrupta politiska systemet i Venezuela, där statens angelägenheter var en angelägenhet för ett tunt, välbärgat och USA-beroende skikt, där politiken var reducerad till ett föraktligt sällskaps- och bedrägerispel omgärdat av halv- och helmilitärt våld, har ändrat karaktär under trycket av en organiserad folklig utmaning.
Men demokratiseringen har också fört med sig en fantastisk socioekonomisk utveckling.
[...]
Ett land i Latinamerika som vågar bryta sig loss från USA:s hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora ekonomiska framsteg, blir naturligtvis också en utmaning, ett hot, för de ”liberala” västerländska eliterna. Räkna därför med fortsatt nedlåtande och/eller lögnaktig rapportering från Venezuela i våra mainstream-medier."
Om utvecklingen i Venezuela, 11 februari 2009. Källa, esbati.blogspot.se (arkiverad version)