Hoppa till innehållet

Anton Nilson

Från Wikiquote
Citat relaterade till Anton Nilson.
Är vi skyldiga att följa deras paroller? Nej! Vi gör uppror!


  • Vi är skapande, tänkande energikällor allesammans. Alla som finns i Sverige, alla som finns ibland arbetarklassen i hela världen. Vi kan övertaga denna planet, omskapa alltsammans så att vi kan trivas här.


  • Det var oerhört stora förändringar som revolutionen förde med sig. Ni reflekterar mycket lite på det. Vi har kämpat för 8 timmars arbetsdag här i Sveriges ifrån min ungdoms dagar. Men Ryssland var genom Oktoberrevolutionen det första land som genomförde 8-timmarsdagen som lagstadgad arbetstid. Var ni emot det? Varför var ni då emot revolutionen? Det var ryssarna som var de första att genomföra lagstadgad semester under fjorton dagar för varenda medborgare i landet. Och de som hade det dåligt ställt fick en månads semester. Med full lön! Vi hade inte tänkt på någon semester i Sverige vid den tiden. Fick vi en dag som var ledig vid den 24 oktober, flyttningsdagen så var det bra. Kunde man utverka ytterligare en eller två dagar så var det någonting enastående. Men det var inte alla arbetsgivare som gick med på det. Nu har vi semester. Är det något galet med semester?! Vill ni bli av med semestrarna här?
    • Tal i Husby, april 1980. Återgivet i skriften Anton Nilson "Amaltheamannen" talar, sid 31-32.


  • Slåss! Riv sönder den kapitalistiska ordningen i världen, om det nu är en ordning - det är kaos. Är vi skyldiga att följa deras paroller? Nej! Vi gör uppror!

Dialog med PFLP

[redigera]

Följande dialog ska ha utspelat sej under KPML(r):s sjunde kongress 1984 då 96-årige Anton Nilson, som såg lite dåligt, fick klart för sej att han satt mittemot PFLP:s representant Abu Khalil:

  • Var var ni 1921 på Kominterns kongress. Jag såg inga araber då.

Varvid Abu Khalil förklarade att Palestina hade lidit under både det ottomanska väldet samt den engelska och den franska imperialismen. Nilson replikerade då:

  • Ni kunde väl smitit iväg.

Nilson tillägger dock:

  • Jag beundrar er palestinier. Jag tycker ni för en heroisk kamp. Ni är hjältemodiga och ni visar världen ett stort föredöme. Det trodde jag inte. Jag trodde ni satt i öknen och latade er bara.

Efter detta förklarade den palestinska representanten hur stolt han var över att ha fått träffa Anton Nilson.

Källa: Proletären nr 2/1984, sid. 8.