Hoppa till innehållet

Sverige

Från Wikiquote
Sveriges flagga
Sveriges riksvapen

Citat om Sverige.

Om landet

[redigera]

Citat av svenska personer

[redigera]
 • Nationalstaten Sverige framföddes efter en oerhört svår och långvarig förlossning, en för folket högst kostsam och smärtsam process som räckte i hundra år. Under dess förlopp blev mycket människoblod utgjutet. Och det var menige man, jordens folk, främst bondeklassen som fick utstå födelsens smärta och våndor, alla plågorna under samlingens tid. Och barnet som slutligen framföddes var en furstestat och en statsapparat som i huvudsak förkvävde den relativa frihet och självständighet som allmogen dittills alltid avnjutit.

[källa behövs]

 • Jag trivdes inte med Sverige som land, här finns inget utrymme att vara. Alla går runt och oroar sig hela tiden fast det inte finns något att oroa sig för. Och redan från att man är liten får man lära sig att vara lika och ha samma bil och titta på samma tv-program. Det är bestämt av regeringen att våra själar och liv ska vara exakt likadana. Jag får panik. Själv är jag liberal och tycker att varje människa är och ska vara unik. Man kan bli sjuk av att leva i ett sådant land.

[källa behövs]

 • Idag söker sig många invandrare till Sverige, inte för att det är framtidslandet utan för att det är bidragslandet.

[källa behövs]

 • Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt...

[källa behövs]

Citat av utländska personer

[redigera]

[källa behövs]

 • Sverige är Västeuropas enda demokratiska enpartistat
  • Den brittiska tidningen Financial Times inför valet 2002.

[källa behövs]

 • Sverige är ett gammaldags socialistiskt land och "regeringen har alltid rätt". Det är värre än före detta Sovjet, för där visste människor åtminstone att de levde i detta system. I Sverige är människor naiva och tror blåögt på vad som berättas för dem av regeringen.
 • Om Sverigebilden:
  Den har kollapsat, och frågan är om den någonsin var sann. Och det kanske är [...] en bra sak att den har kollapsat för Sverige har ju varit väldigt upptagen av sin egen självbild, särskilt ute i världen. [...] Det är kanske bra att man f tänka så mycket på framtoningen och istället tänka på verkligheten.

Om invånarna

[redigera]
 • Svensken har nog intet emot att Sverige blir äradt och ansedt - blott det kan ske utan att någon enskild svensk, i synnerhet bland ens egna bekanta, blir berömd och ansedd.
  Och svensken ser nog gärna, att Sverige blir rikt - om det blott kunde ske utan att någon enskild svensk blefve rik.

[källa behövs]

Se även

[redigera]

Externa länkar

[redigera]
Wikipedia har en artikel om:
Sverige