Hoppa till innehållet

Dan Korn

Från Wikiquote

Dan Korn, född 4 augusti 1962 i Göteborg, är en svensk folklivsskildrare, författare, fotograf och samhällsdebattör. Sedan början av 1980-talet dokumenterade han folklivet i skogsbygderna i olika delar av Västsverige. Han har tidigare varit del av den konservativa tankesmedjan Oikos. Sedan 22 mars 2022 är han chefredaktör för webbtidningen Bulletin.

Citat[redigera]

  • Det började hösten 2016 med allt fler offentlig biktanden om hur syndiga vi är därför att vi flyger. I Malena Ernmans fall skedde det exempelvis i form av en krönika i Expressen den 18 december 2016: "Jorden behöver en överdos av godhet nu." Plötsligt var flyktingarna glömda och man vältrade sig i skam över att man reste till exotiska länder och belastade klimatet genom att flyga dit. I båda fallen vakade syndabocksmekanismen i vassen. De som inte var intresserade av att ta emot flyktingar skambelades först. De som inte skämdes över att flyga drabbades sedan. Föreställningen om vilka dessa människor var sammanföll så tydligt. Outbildade svenskar i mindre samhällen i glesbygden som röstade på SD var utmärkta syndabockar för offrandet till flyktingarna och det är väl ungefär samma människor som man föreställer sig fortsätter att flyga utan skam till billiga resmål. Girards iakttagelse att syndabocken måste vara någon utanför den inre gruppen "vi", men inte heller en fullständig främling, passar bra in på dessa människor. Syndabocksmekaniskmen döljer att det givetvis handlar om vanligt klassförakt och social arrogans.
    • I Axess Magasin (2019:8), s. 9
  • Historielösa människor har glömt fascismens tydliga koppling till modernism och funktionalism. Funktionalismens galjonsfigur, arkitekten Le Corbusier, var en uttalad fascist och antisemit, medverkade i nazistiska sammanhang och stödde eutanasi. Konservatism står långt från allt sådant, just därför att dessa ideologier är utopistiska och hör samman med radikalism, vilket är konservatismens motpol.