Den enda segern

Från Wikiquote
Citat relaterade till Den enda segern.
Man kunde skoja hur mycket som helst, vilket palestinier i regel gjorde, med Broder Moammar och hans vimsiga Gröna Bok
  • Följaktligen dånade det timme för timme och dag för dag av reportage om det fruktansvärda Libyen i CNN. Carl hade på två dygn inte sett en enda avbildad arab som talade engelska som en vanlig människa, bara skrikande personer med svärd eller automatvapen i händerna. Hela tiden pumpades nya reportage fram om Moammar Khadaffi själv som omväxlande förklarades galen - en "CIA-källa" avslöjade att han var mycket trött eftersom han fått för sig att han måste sova med öppna ögon eftersom hela hans folk ville mörda honom - och omväxlande beskrevs som ett växande hot mot hela världen. Man höll alltså på att bygga upp honom som en ny Saddam Hussein, ett militärt hot mot hela den fria världen.
    Då och då häpnade Carl över hur dessa journalister aldrig tycktes tänka en egen tanke, inte ens räkna på de uppgifter som "CIA-källor" och liknande försåg dem med. Ett industricentrum i en ort som hette Rabta i Libyen påstods bergsäkert tillverka kemiska vapen, enligt brittiska underrättelsekällor och Sunday Times. Man uppgav att produktionen uppgick till 300 ton kemiska bomber i veckan.
    Carl gjorde ett snabbt överslag i huvudet. På en månad drygt 1 200 ton, på ett år uppåt 15 000 ton. En ort i Libyen som hette Rabta skulle alltså på ett enda år kunna överträffa exempelvis Sovjetunionens samlade innehav av kemiska vapen?
  • Man kunde skoja hur mycket som helst, vilket palestinier i regel gjorde, med Broder Moammar och hans vimsiga Gröna Bok som skulle ersätta socialismen och kapitalismen på en gång. Men oljepengarna användes mer till folks nytta och välsignelse i Libyen än i något annat land och kanske var det ett skäl till att Libyen riskerade att bli nästa arabiska oljeland som invaderades av korpulenta amerikanska generaler med hänvisning till ny världsordning.
    • Den enda segern, sid 501-02.