Hoppa till innehållet

Giacomo Leopardi

Från Wikiquote
Giacomo Leopardi

Giacomo Leopardi, född 29 juni 1798 i Recanati, Italien, död 14 juni 1837 i Neapel, var en italiensk poet, prosaist och filosof under romantiken. Betraktas som en av Italiens främsta författare.


Är ljuvt att få förlisa[redigera]

  • XI Det finns århundraden som i konst och vetenskap - övrigt att förtiga - tror sig om att kunna omskapa allt, därför att de intet själva förmår skapa.


  • LXVIII Ledan är på sätt och vis den mest upphöjda av mänskliga känslor. Inte så att jag tror att ur en analys av denna känsla de slutsatser kan dras som många filosofer velat göra, men ändå - detta att inte kunna tillfredställas av det världen bjuder, eller överhuvudtaget av någonting jordiskt; att vid betraktandet av det oändliga universum och världarnas svindlande dimensioner och antal, finna att allt detta är litet och fattigt mot den egna själens mått, och att vår längtan är ännu större; att ständigt anklaga tingen för otillräcklighet och intighet, att plågas av tomhet och brist, och följaktligen av leda, det synes mig vara det påtagligaste tecknet på storhet och nobless som den mänskliga naturen kan uppvisa. Därför är ledan föga känd bland obetydliga människor, och mycket litet, eller inte alls, bland djuren.


  • CX Det är egendomligt att se hur nästan alla människor av stort värde ha de enklaste manér; och hur deras enkla manér nästan alltid bli tagna som tecken på värdelöshet.

Aforismer[redigera]

  • Säkraste sättet att dölja sin begåvning är att icke öfverskrida den.

Vilhelm Ekelunds övers., s. 67


  • Den som föga umgås med människorna är sällan misanthrop. Verkliga misanthroper växa icke i ensamheten, utan bland människorna, ute i världen; det är inte filosofien, det är erfarenheten af lifvet som kommer en att hata människorna. När misanthropen drar sig tillbaka från världen blir han af med misanthropien.

Vilhelm Ekelunds övers., s. 74


  • Intet tydligare tecken på brist på filosofi än vilja ha hela lifvet filosofiskt.

Vilhelm Ekelunds övers., s. 74

Externa länkar[redigera]

Wikipedia har en artikel om:
Giacomo Leopardi