Konst

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Citat[redigera]

 • Konsten är lång, livet är kort.
  Originaltext:
  Ars longa, vita brevis.
 • Sålunda skapar de bofasta de bildande konsterna (byggnadskonsten, bildhuggarkonsten, målarkonsten), det vill säga de konstarter som avbildar de former som utbreder sig i rummet. Nomaderna skapar de ljudande konsterna (tonkonsten, diktkonsten), det vill säga de konstarter som avser de former som utspelas i tiden. Ty all konst är till sitt ursprung väsentligen symbolisk och rituell, och det är först genom en till ytterlighet gången urartning, ja i verkligheten en mycket nyligen inträffad sådan, som den mister denna heliga karaktär för att slutligen bli den rent profana "lek" den nedsatts till hos våra samtida.
  • René Guénon, Kvantitetens herravälde och tidens tecken (2019) [1945], s. 158–159
 • Köp ett konstverk. Hitta ett som talar till dig och slå till. Om det är en verkligt konstnärlig produkt kommer det att tränga in i ditt liv och förändra det. Ett riktigt konstverk är ett fönster till det översinnliga. Och det behöver du i ditt liv eftersom du är ändlig och begränsad och fjättrad av din okunnighet. […]
  Det är av sådana skäl som vi måste förstå konstens roll, och sluta betrakta den som ett val, en lyx eller, än värre, som koketteri. Konsten är själva kulturens grundval. Konsten lägger grunden för att vi ska kunna enas och sluta fred med varandra, eller som det står skrivet: ”Människan lever inte bara av bröd” (Matteusevangeliet 4:4). Detta stämmer verkligen. Vi lever av skönhet. Vi lever av litteratur. Vi lever av konst. Vi kan inte leva utan någon form av förbindelse till det gudomliga – och skönhet är gudomligt – eftersom livet är för kort, för dystert och för tragiskt i dess frånvaro.

Externa länkar[redigera]

Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Konst
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har relaterad media, se:
WiktionarySv.svg
Se även ordet "konst" på Svenska Wiktionary.
Wikinews-logo.png
Svenska Wikinews har nyheter relaterade till: