Gunnar Hedlund

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gunnar Hedlund, född 1900 i Helgum, Västernorrlands län, död 1989. Svensk politiker och partiledare (Bondeförbundet/Centerpartiet), inrikesminister och generaldirektör.

"Vi står stadigt på egna ben, vi dansar ej efter Ohlins pipa och blir inga marionetter åt något annat parti. Vi föredrar att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten."

Gunnar Hedlund inför riksstämman i Halmstad juni 1950. Bertil Ohlin var ledare för Folkpartiet. Citerat ur Jonnergård (1985), s. 25


"När man hör högerns och folkpartiets resonemang om skattesänkning rinner en historia osökt i minnet om honom som stod och metade och blev tillfrågad om vad han metade. Jo, svarade han, jag metar lax. Är du galen, karl, det finns väl ingen lax här, invände någon. Nej, det vet jag väl, svarade mannen, men lax är en så fin fisk att den metar man även om man vet att man inte får någon."

Gunnar Hedlund vid ett anförande i riksdagen i maj 1955. Citerat ur Jonnergård (1985), s. 42


"Herr Hjalmarson uppträdde på det sättet att man kan fråga sig om gemenskap och samverkan är någonting alls för honom och om det inte rent av skulle passa bättre för honom [...] att leva som en Robinson Kruse på en obebodd ö där man inte har någon möjlighet vare sig till samverkan eller missnöje med andra."

Gunnar Hedlund vid riksdagens remissdebatt i november 1955. Jarl Hjalmarson var ledare för Högerpartiet. Citerat ur Jonnergård (1985), s. 37


"Jag vill upprepa det som sagts så många gånger förut, nämligen att högern naturligtvis helst bör vara med i en ny regering om det nu som vi hoppas blir en sådan - men aldrig högerpolitiken."

Gunnar Hedlund vid rikstinget i Visby i juni 1968. Citerat ur Jonnergård (1985), s. 187

Litteratur[redigera]

  • Jonnergård, Gustaf. "Med Gunnar Hedlund i politiken". Stockholm: LTs förlag 1985, ISBN 913602208X
Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Gunnar Hedlund