Hoppa till innehållet

Gunnar Sträng

Från Wikiquote
Gunnar Sträng (1961)

Gunnar Sträng, 1906 - 1992, socialdemokratiskt statsråd 1945 - 1976.

 • Sträng deltog vid ett tillfälle i nationalekonomisk debatt med en professor. Professorn citerade långa stycken ur utländsk facklitteratur på engelska vilket Sträng, som bara gått sex år i skolan, irriterade sig på. När det blev hans tur replikerade Sträng att han kanske inte hade läst lika mycket nationalekonomi som professorn men vad gällde Sveriges ekonomi ville han säga:
  - "Ladies and gentlemen, leave it to me."
  • Lennart Geijer, "Sagoförtäljaren och ordkonstnären" i "En bok om och till Gunnar Sträng", Tiden 1981, s. 51
 • "Jag använder inte utrikiska ord när det finns adekvat svensk vokabulär"
  • Lennart Geijer, "Sagoförtäljaren och ordkonstnären" i "En bok om och till Gunnar Sträng", Tiden 1981, s. 49
 • "I den process som nu pågår tvekar jag inte att inplacera Hermansson på den reformistiska sidan."
  • Sträng om VPK-ledaren CH Hermansson i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 29/8 -72.
"Här har man i skattepolitiken nu med förtjustning citerat en intressant artikel utav Astrid Lindgren, jag fick den just här i Expressen och har ögnat igenom den också. Den är en intressant kombination av litterär förmåga och... stimulerande litterär förmåga och djup osakkunskap i skattepolitikens ingångar. Men det sista begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara."

Gunnar Sträng i riksdagen 10 mars 1973. Källa: Sveriges Radio - SR Minnen

 • "Jag hade läst Lenins och Brantings skrifter, och jag kom väl efter eget övervägande fram till att kommunismen inte passade så som läran är; du ska göra revolution, du ska ta livet av dina medbröder och sedan ska du etablera ditt proletariatets diktatur. Och ur denna period ska sedan det lycksaliga samhället flyta fram. Det där passar inte en svensk jobbare. Du ska inte gå ut och propagera för att vi ska sticka kniven i borgarklassen som det heter. Det måste finnas speciella förutsättningar innan människor börjar tänka: Nu ska vi ta livet av varandra för att vinna politiska fördelar. I slutändan går det ju ut på krig och det går inte i en nation som lever i fred. Så var mitt tänkande. När jag därför läste Branting och gick och lyssnade på alla politiska föredrag jag hade en chans att gå på, så kom jag för min del fram att det här är egentligen inget problem. Vi ska i Sverige skaffa oss framgång, frihet och bättre förhållanden genom att reformera samhället och gå den parlamentariska vägen. Sedan när jag kom upp i artonårsåldern, reste jag ut och tog diskussionerna med bolsjevikerna, i den mån jag hade en stund ledig."
  • Sträng i Johansson, Anders, Landsvägsagitatorn, Kristianstad, Tidens förlag (1992)


Wikipedia har en artikel om:
Gunnar Sträng