Hoppa till innehållet

Gustav Johansson

Från Wikiquote
Citat relaterade till Gustav Johansson.
 • Det är bättre att hängas som käck rebell
  under brackornas dumma hån
  än att hamna i väntan på levnadens kväll
  i ett andligt Panoptikon.
  • Gustav Johansson i dikten Svenska panoptikon, 1923. Citerat ur Käck rebell, sid 32.
 • Trotskismen blev förrädare mot socialismen, därför att de inte trodde på socialismens möjlighet. Med Flyg-partiet är det likadant. Dess ledning består av folk, som inte har någon tro på socialismen och arbetarklassen, som räknar med en fascistisk seger och därför politiskt sadlar om för att rädda sitt skinn och vinna positioner efter den tilltänkta fascistiska segern. Det är folk, som är förgrämda och desperata över sitt fullständiga nederlag inom arbetarrörelsen och bara tänker på hämnd på de krafter som besegrat dem.
  • Johansson på SKP:s partikongress 1939. Här citerat ur Jan Myrdals När morgondagarna sjöng, sid. 62.
 • Om V-Gurra är bög eller inte angår varken oss eller läsarna så länge det inte har med statens affärer att göra[.] Vi angrep samlingsregeringens anpasslingspolitik men brydde oss inte om att beskriva Per Albins konstiga äktenskapsförhållande. Det är det som skiljer den socialistiske tidningsmannen från den borgerliga. Fast också de borgerliga är rätt anständiga i Sverige. De skriver heller varken om det ena eller det andra. I England och Amerika är det annorlunda.
  • Johansson till Jan Myrdal. Citerat ur När morgondagarna sjöng, sid. 81.

Andra om Johansson[redigera]

 • Han tog sig fritt från kalvsyltor, medvurstar och leverpastejer, snörde sin krigarränsel och gav sig ut på landsbygden för att flytta fram den svenska arbetarrörelsens positioner. Där Gustav Johansson slog ner började det sjuda och bubbla i det värsta dödvatten. Ungdomsförbundets propagandist Johansson var en färgstark och slagkraftig ung man, som retade gallfeber på motståndarna, botade tråkigheten på landsbygden där han drog fram och väckte många arbetare till medvetande om klassens historiska uppgift.
  • Förordet till boken Käck rebell som gavs ut till Gustav Johanssons femtiårsdag. Sid. 5.