Håkan Juholt

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Håkan Juholt, född 16 september 1962, politiker, Sveriges socialdemokratiska arbetarepartis partiledare mellan 25 mars 2011 och 21 januari 2012.

I riksdagen[redigera]

Juholt har varit riksdagsledamot sedan 1994.

 • Fru talman! Var sak har sin tid. Miljöpartiet ägnar sig åt en mångordig kritik av denna proposition som handlar om rättslig reglering. Alla de synpunkter som Annika Nordgren här för fram - riksdagens inflytande, miljösamarbetet, beräknade kostnader - gäller sådant som inte berörs i propositionen. Bakom denna uppfattning står samtliga partier i utskottet utom Miljöpartiet. Jag tycker att strävan till profilering i PFF-frågan med förlov sagt går något till överdrift.
 • Vi ser nu oroande tecken på att regeringens ambitiösa mål när det gäller bredband inte kommer att förverkligas under överskådlig tid. Något som också är mycket oroande är de kraftiga prishöjningar på bredband som har aviserats. Det är nu nödvändigt att regeringen ökar ansträngningarna att snabbt nå målet om bredband för alla till ett rimligt pris
 • En internationell jämförelse har visat att Sverige tillsammans med Danmark fortfarande har de minsta inkomstskillnaderna. Av den nyligen presenterade inkomstfördelningsundersökningen (HEK) framgick dock att inkomstspridningen 2001 var den högsta som uppmätts sedan SCB på 1970-talet började med mätningar av inkomstfördelningen. De mest förmögna har ryckt ifrån och klyftorna har därmed ökat.

Inför partiledarvalet[redigera]

 • Oj! De är inte kloka. Jag är alldeles för yvig, ostrukturerad – jag har inte en personlighet som passar för att ha ett sådant ledande uppdrag. Jag vet det, jag känner mig själv väldigt väl. Jag ser det som helt otänkbart. Jag har varken kapaciteten politiskt ­eller socialt att ställa mig först i Sveriges största politiska parti. Jag inser min begränsning.

Installationstalet[redigera]

Håkan Juholt under installationstalet

Citat från Juholts linjetal efter installationen som partiledare vid Socialdemokraternas kongress den 26 mars 2011.[1]

 • Partivänner, här i synen på kulturpolitiken, här i synen på rätten till ett rikt kulturliv, i försvaret av konstens uppgift att odla våra drömmar, att ge oss möjlighet att se världen med andras ögon, här framträder människosynen som allra tydligast.
  • Vårt parti är det vi heter. Vi är sociala demokrater, socialdemokrater, varenda en av oss. Och det finns de, jag har noterat det särskilt de senaste fjorton dagarna, som ägnar arbetsdagar åt att försöka förminska oss genom att placera in oss i olika fack. Låt mig därför till alla säga, för mig finns bara ett enda fack. Jag tillhör Svenska journalistförbundet, det är mitt fack.
   • Barnfattigdomen ska varje dag bekämpas med alla till buds stående medel. Vi ska tillsammans utrota barnfattigdomen. Den hör inte hemma i Sverige. Den hör bara hemma i Reinfeldts Sverige men inte i Socialdemokraternas Sverige.
    • Det var rätt av Ingvar Carlsson att bryta upp de stela strukturer som tidigare bara gjorde det möjligt för rika föräldrar att välja och köpa skola åt sina barn. Det var rätt av Göran Persson att föra skolan närmare medborgarna genom kommunaliseringen och det var rätt att introducera alternativa driftformer – att frigöra pedagogisk kraft. Men blev det verkligen som det var tänkt?
     • 970 så var det Harald Blåtand som gjorde Skåne danskt. Nu är det en annan blå härskare som gjort Skåne finskt.
      • Om att finska staten äger varumärket Skåne Akvavit, som följd av utförsäljningen av Vin & Sprit
     • Allt oftare möter jag påståendet att om den som redan har väldigt mycket bara får lite till då växer kakan ännu mer och då räcker det lite till till den som redan har minst. Tvivla inte på att bakom detta resonemang för ökad ojämlighet finns kalla, egoistiska privatekonomiska intressen. Den som argumenterar för ojämlikhetens fördelar är den som för stunden tror sig kunna gynnas av växande ekonomiska klyftor. Därför är det viktigt för oss socialdemokrater att vara tydliga: vår strävan efter jämlikhet utgår från insikten om att solidaritet är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera.

      Partiledare[redigera]

      • Innan jag blev ordförande var det ingen som pratade om barnfattigdom.
       • Håkan Juholt i SVT Agenda, 4 december 2011
      • Jag kommer likt boxaren Muhammad Ali, min ungdomsidol, att fortsätta att dansa som en fjäril och sticka som ett bi. Men jag kommer att hålla upp garden mycket, mycket hårdare. Jag har hängt mot repen och motståndarna har slagit mig i mellangärdet intensivt i två månader. Men jag tog mig in i ringen igen. Och nu vet jag att den här matchen kommer att gå bra. Jag känner mig mycket starkare som partiordförande nu än i våras.
      • Nu är det ett tag sedan Socialdemokraterna var i regeringsställning, och därför är det många medborgare som aldrig har upplevt någonting annat än en moderatledd regering. Därför är det också ganska naturligt att man har förtroende för en sådan.
      • Jag känner ett väldigt starkt stöd. Jag har gjort en turné i landet, jag har besökt 26 län, 54 framträdanden, träffat tiotusen medlemmar och andra sympatisörer och allmänheten, och lyssnat in deras förhoppningar och förväntningar på mig som socialdemokratisk ledare.

      Allmänna citat[redigera]

      • Vi är ett av Europas mest kärnkraftsberoende länder. Vi kommer att ha kärnkraft kvar under många år framöver, men det är en ändlig energikälla som måste ersättas av förnybar energi. De allvarliga kärnkraftsolyckorna i Japan har inte ändrat min inställning till att kärnkraften är en parentes
      • Det är oroande att ett populistiskt parti som saknar bredd och samhällsansvar som Sannfinländarna har rönt en sådan stor valframgång. Sannfinländarnas framgång främst på landsbygden är ett resultat av att människor söker enkla svar på svåra frågor och räds morgondagen. Nu gäller det för seriösa partier med bredare program att visa på mer framåtsyftande och moderna alternativ.
      • Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det.
      • Och precis som i handbollen gäller det i politiken att göra mål och att vinna. Och jag känner att här i Karlskrona och i socialdemokratin har vi stora segrar framför oss, sade Juholt enligt Kristianstadsbladet.

      Privat[redigera]

      • Nej, det är jag inte, men däremot tycker jag inte om att förlora. Jag har fortfarande svårt att spela minigolf med mina söner och förlora. Jag tycker inte att det är roligt. När barnen var mindre sa folk: ’Men låt dem vinna’. Varför då? Det kommer att ge dem en helt skev bild av verkligheten. Ska de som är bättre ge upp för att de som är sämre ska känna sig som vinnare? Nådagåvor. Så kan man inte forma vare sig en ­familj eller ett samhälle. I stället kan det sporra dem att bli ännu bättre. Nu slår de mig i minigolf. Så nu spelar vi inte det längre.”

      Juholt om andra[redigera]

      • Hennes omdöme ska leda all krishantering som berör regeringskansliet. Hon ska trycka på knappen till ett arbete som hundratals, kanske tusentals anställda i myndigheter ska vara inblandade i. Det är en unikt central uppgift i hela nationens krishantering som förutsätter att man har absolut största förtroende och bästa tänkbara omdöme.
      • Klart att moderatledaren idag har stor ångest över sitt uttalande att arbetslösheten inte är så hög bland: "etiska svenskar mitt i livet." Jag vet av egen erfarenhet att meningar ibland kan bli fel. Då ska man säga: "-Förlåt det blev fel." Ingen av oss är felfri. Det är rimligt att Fredrik gör det redan under dagen, så att den viktiga debatten om regeringens misslyckade jobbpolitik kan fortsätta. Men står han fast vid sitt uttalande bör han skämmas, varken mer eller mindre.
      • De knäckte mig. Jag gick sönder. Det kom inifrån. Allt. De ville ha egen makt och något annat än jag med Sverige. De fann varandra och de slog och de slog och de slog. Jag stod helt ensam under denna belägring, men jag slog mig ut rak i ryggen. Jag har visat dem vem jag är. Jag viker inte ned mig. Jag har blodsmak i munnen och kroppen värker, men jag har bestämt mig för att inte vika ned mig. Jag vet att det överraskar många att jag står upp och lever. De vet inte vem de bråkar med.
      • Herr talman! Nu är det svajigt, Björklund. Nu är det svajigt i argumenteringen. Jag lider faktiskt med dig, för du känner det själv när du står här framme.
       • Riksdagens protokoll 2010/11:116, 15 juni 2011, anförande 27

      Om sin mustasch[redigera]

      • Det viktigaste är att man inte slarvar, utan att man är beredd att ta ansvar för sin mustasch; det är ungefär på samma sätt som att ta ansvar för en liten valp som man vill skall växa upp till en stor trygg vovve, va, det går inte att slarva va. Du måste vara konsekvent, du måste orka stå emot trender och tendenser, du måste vara övertygad om att den håller över årtionden. Har du inte den tryggheten i den blir det bara en hafsig, slafsig, liten tunn mustasch som kommer och går; det blir aldrig någon stadga i det, utan du måste stå för din mustasch. Den här är nu en trettiofem år gammal någonting, och den har skött sig, och jag vårdar den, och jag matar den, jag föder den, den får den näring den behöver, och den känner framförallt en trygghet, och det är ju som med oss människor, vi måste vara trygga, för att känna oss starka, och så är det med min mustasch, den är trygg, den är kvar; den vet det, därför blir den också stark.

      Andra om Juholt[redigera]

      • Rent dramaturgiskt har Håkan Juholt möjlighet att ge kontraster i förhållande till den mer lågmälde och försiktige Reinfeldt. Juholt kan vara burdus och frispråkig, har humor och självdistans, bullrar en hel del och kan med sin dialekt låta påskina att han inte är som de andra postmoderna teknokraterna i Tjockhult. Han har en klassisk socialdemokratisk debattstil, som balanserar på gränsen till det populistiska och demagogiska, men som hela tiden samtidigt centreras kring socialdemokratiska grundvärderingar och faktanära verklighetsbeskrivningar som folk känner igen.
      • Juholt vill ju höja alla bidrag och göra stora förbättringar i alla välfärdssystem. Till slut måste någon betala, och det blir väl vanliga löntagare antar jag. [...] Jag tror att man ska förnya politiken, inte röra sig bakåt [...] Jag är inte beredd att diskutera höjd matmoms eller höjd fastighetsskatt. Det tror jag inte på