Hoppa till innehållet

Honoré de Balzac

Från Wikiquote
Citat relaterade till Honoré de Balzac.
Om den industriella produktionen inte vore dubbelt så mycket värd som dess produktionspris i pengar, så skulle inte handeln existera.
Illustration ur Balzacs Eugénie Grandet.
  • Inte desto mindre var han ett barn av Paris, och hans umgänge, inte minst Annette, hade lärt honom att vara beräknande i allt. Han var gammal, fastän han hade en ynglings ansikte. Han hade fått sin hemska uppfostran i en värld där det i tankar och ord begås fler brott än rättvisan straffar vid domstolarna, där kvickheter lönnmördar de storslagnaste idéer och där man inte gäller för intelligent om man inte tänker sakligt. Att tänka sakligt är att inte tro på någonting, inte på känslor, inte på människor, inte ens på tilldragelser, ty t.o.m. tilldragelserna förfalskas. Att tänka sakligt är att varje morgon väga sin väns penningpung, att förstå att klokt sätta sig över allting, att inte beundra något, vare sig konstverk eller generösa handlingar, samt att räkna själviskheten som drivkraften i allt.
    • Eugénie Grandet, sid. 107.

Citat om Balzac[redigera]

  • I Balzacs >>Bypastorn>> finns följande:
    >>Om den industriella produktionen inte vore dubbelt så mycket värd som dess produktionspris i pengar, så skulle inte handeln existera.>>
    Vad säger du om det?
    • Karl Marx till Friedrich Engels, 14/12 1868. Här citerat ur Om konst och litteratur, sid. 105.