Ian Wachtmeister
Ian Wachtmeister, född den 24 december 1932, död den 11 november 2017, industriman, politiker (nydemokrat) och författare; riksdagsledamot 1991-1994
Tal
[redigera]- En mycket enkel, lönsam och konstruktiv åtgärd vore att helt enkelt tillåta tax free försäljning på Gotlandsbåtarna. Biljettpriset skulle bli en femtedel av dagens. Turistnäringen på Gotland skulle fördubblas. Näringslivet skulle vitaliseras. Tax free till Gotland! Jag förstår att hela kammaren bävar. Men en sådan åtgärd fyller alla krav på praktisk handling och förnuft. Skall en sådan idé falla på principen att svenskar ej får festa på väg till svenska öar? Hellre än att folk skall få ha det trevligt när de åker till Gotland får Gotland förfalla eller sponsras av AMS -- nej. Jag hoppas att regeringen är med på förändring och förnyelse även i den frågan.
Anförande 2, riksdagens protokoll 1991/92:8. Partiledardebatt med anledning av regeringsförklaringen, onsdagen den 9 oktober 1991
- Fru talman! Solen skiner över den lilla ön med de höga skatterna. Riksdagen är tom, som vanligt. En av de stora svenska innovationerna har just avverkats, nämligen ytterligare en klämdagshelg.
Anförande 1, riksdagens protokoll 1991/92:123. Riksdagsdebatt om utrikesutskottets betänkande, måndagen den 1 juni 1992
- Tänk om folk blev behandlade som folk i stället för personnummer. Tänk när det blir normalt att säga: God morgon, fru Svensson. Tack för att ni har valt vårt sjukhus. Tänk! Det måste vara järnrumpornas mardröm.
- [...]
- Varför måste t.ex. hemspråksundervisningen värnas? Är det för att vi skall få fler analfabeter på svenska? Vi i Ny demokrati har inte träffat på någon invandrare som stöder hemspråksundervisningen. Men däremot gör hemspråkslärarfacket det. Priset betalas som vanligt av folk ute i landet. Notan är 1,3 miljarder kronor. Det är ofattbart, för att inte säga sanslöst. Måste Sverige ta emot fler flyktingar än något annat industriland? Förklara i så fall varför för det svenska folket. Vi vill framför allt plocka upp dessa frågor på bordet och få en konkret diskussion kring invandrarpolitiken. Den är inte bra.
Anförande 85, riksdagens protokoll 1991/92:128. Riksdagsdebatt om den ekonomiska politiken, onsdagen den 10 juni 1992
- Vi håller på att få ett mångkulturellt och mångetniskt samhälle. Bengt Westerberg är väldigt nöjd med det. Han tycker att det är ett framsteg. Andra betvivlar att det skulle göra Sverige bättre eller livet lättare. Till dem hör jag. Det här är ödesfrågor. I tidningarna har vi på sistone kunnat läsa att man med mycket enkel matematik kan räkna ut att de svenska svenskarna är i minoritet i sitt eget land om 60 år. Mot detta kan polemiseras litet grand, fram och tillbaka, men det är en stor omvälvning på gång.
Anförande 40, riksdagens protokoll 1992/93:125, onsdagen den 9 juni 1993
- Herr talman! Eftersom frågan när jag kom till Sverige har ställts många gånger, skall jag ange året exakt. Jag tror det var 1567. Ändå ser jag ganska frisk och förhållandevis ung ut.
Anförande 58, riksdagens protokoll 1992/93:125, onsdagen den 9 juni 1993
- Vi har tidigare hört hur olika personer har bekämpat kommunismen. Jag hörde inte, eftersom det var så mycket ord. Jag hörde inte riktigt om även Gudrun Schyman bekämpade kommunismen. Det marxistisk-leninistiska kampförbund som hon var med i var väl inte kommunistiskt det heller, lika litet som de som Pierre Schori hälsade på förr i tiden var kommunister!
Anförande 60, riksdagens protokoll 1992/93:125, onsdagen den 9 juni 1993
- "Jag har blivit kallad socialist, extremist, transvestit och idiot. Det sista är inte så konstigt eftersom jag numera sysslar med politik."
Ian Wachtmeister 1991.
Övriga citat
[redigera]- "Bildt var antagligen överraskad över att det fanns så många invandrare i Rinkeby och kanske till och med började ana att det fanns invandrare på fler platser i Sverige."
Ian Wachtmeister om Carl Bildts och Birgit Friggebos besök i Rinkeby 1992.[1]
- "Motsättningarna mellan kristna och muslimer har pågått i två tusen år."
Debattartikel på Newsmill, oktober 2009[2], 1399 år efter profeten Muhammeds första uppenbarelser.