Jörn Svensson

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Jörn Svensson.
  • I det socialistiska Sverige skall det vara olagligt att väcka frågan om inskränkning eller raserande av det beslutssystem socialismen byggt upp och om ersättande av detta med ett beslutssystem i kapitalistiska former. Varje försök att rubba folkegendomen och arbetarsjälvstyret ska vara olagligt. Något verkställande av sådana beslut skall lagligen inte kunna ske. Det ska tvärtom ankomma på den socialistiska statsmakten att med tillgängliga medel bekämpa sådana försök.
    • Källa: Svensson, Jörn, Du skall ta ledningen och makten : om socialismens uppbyggnad i Sverige, Stockholm : Arbetarkultur, 1975, s. 208-209, ISBN 91-7014-031-6.
  • Mänsklig kärlek kan ha många uttrycksformer. Den kan vara våldsam och passionerad. Den kan vara stillsam och anspråkslös. Den kan vara jublande och tragisk. Den kan vara vånda och lidande. Den kan vara patetisk och till och med en smula löjlig. Men en sak kan den aldrig vara. Den kan aldrig vara skamlig.
    • Tal vid den Homosexuella Frigörelseveckan i Stockholm 1979. Källa: Gardell, Jonas, "Torka aldrig tårar utan handskar", Norstedts, 2012, s. 89-90.
  • En kärnpunkt i den marxistiska teorin är, att man inte kan reformera sig in i socialismen. – – – Det är därför det inte finns någon parlamentarisk väg in i socialismen. Parlamentet kan endast formellt bekräfta den revolutionära tvångsakten. – – – Självklart måste socialismens krafter äga tillgång till vapen — de segrar givetvis inte genom sin moraliska kraft.
    • Källa: Häggman, Bertil, Medlöparna, Stockholm : Contra, 1991, s. 62-63, ISBN 91-86092-22-7.