Hoppa till innehållet

Karin Boye

Från Wikiquote
Citat relaterade till Karin Boye.
Karin Boye

Kallocain, 1940[redigera]

  • - Jag märkte att mitt giriga grepp hade lossnat. Maryl var inte min. Långa stunder kunde jag sitta och höra hur hon sjöng för sig själv, eller läste eller vad jag ska kalla det- fantastiska drömhistorier, som hon aldrig hade lärt sig i barnvåningen. Var hade hon dem då ifrån? Inte kan drömsagor följa med i arvsmassan och dyka upp i sena led! Hon hade sin egen melodi, och hon hade den inte från oss och inte från barnvåningen. Förstår du hur tanken gjorde mig vimmelkantig och förskräckt? Hon var Maryl.
    • Linda om sin dotter Maryl som på egen hand lyckats forma sin identitet redan som barn.


  • - Organisation? sade hon. Vi söker ingen organisation. Det som är organiskt behöver ingen organisation. Ni bygger utifrån, vi bygga inifrån. Ni bygger med er själva som stenar och faller sönder utifrån och in. Vi byggs inifrån som träd, och det växer broar mellan oss som inte är av död materia och dött tvång. Från oss går det levande ut. I er går det livlösa in.
    • Separatistkvinna om "statsfientlig" verksamhet
  • Alla är inte sanna nog för att höra sanningen, det är det sorgliga. Den kunde vara en bro mellan människa och människa- så länge den är frivillig, ja- så länge den ges som en gåva och tas emot som en gåva. Är det inte underligt att allting mister sitt värde, så fort det upphör att vara en gåva- till och med sanningen? Nej, det har ni förstås inte märkt, för då skulle ni se att ni var barskrapade, utblottade inpå nakna skelettet- och vem orkar se det!
    • Rissen om sanning och värde