Hoppa till innehållet

Mikael Wiehe

Från Wikiquote
Citat relaterade till Mikael Wiehe.
"Jag satt häromdagen och läste min tidning
en dag som så många förut"
[1]
 • Öresundsbo är något man blir för att man tycker om att vara i Öresundsregionen, för att man känner sig hemma, älskad, trygg och accepterad här. Och på samma sätt som jag på så vis har blivit Öresundsbo, är det min förhoppning, att alla de som kommit hit de senaste trettio åren också ska bli Öresundsbor: tycka om Öresundsregionen, bli omtyckta och känna sig hemma och trygga här. Vad jag också skulle vilja säga är, att detta att höra hemma någonstans, att älska sin hembygd, att intressera sig för dess historia och att slå vakt om dess särart för mig inte innebär att jag tycker att denna hembygd skulle vara överlägsen eller bättre än andra delar av världen. Tvärtom har denna kärlek, kunskap och stolthet över min hembygd, hjälpt mig att förstå och respektera andra människors kärlek till och stolthet över sin hembygd, sin historia och sina rötter. Jag älskar dessa mina två fädernesländer, inte för att de är bättre än andra länder, utan för att det är där som just jag hör hemma. Liksom jag älskar mina två modersmål, inte för att de är bättre eller vackrare än andra språk utan för att det är de språk som jag uttrycker mig bäst på.
  • Mikael Wiehe håller tal i samband med det svenska kungaparets statsbesök i Danmark våren 2007. Källa: Sydsvenska Dagbladet 10 maj 2007.
 • Diktatur skulle jag nog, sådär, dra mig för att kalla det.
  • Mikael Wiehe om Kuba. Intervjuad i Studio Ett, Sveriges Radio P1, 23 februari 2007.
 • Om jag vore en av miljoner fattiga, förtryckta, utsugna latinamerikanska offer för nyliberalismen som säljer krimskrams i den så kallade inofficiella sektorn vid de bensinstinkande trafikljusen i kontinentens metropoler skulle Kuba förmodligen också vara mitt drömland.
  • Mikael Wiehe i debattartikel i Dagens Nyheter [2], 5 mars, 2007.
 • Det är inte så längesen nyliberalerna påminde om utsvultna gamar som flaxande slet slamsor ur välfärdsstatens kadaver. Nu sitter de som Hitler och hans anhang i bunkern under Berlin och drömmer om den slutliga segern. Och fastän världen rasar samman runt omkring dem så har de inte insett att deras tid är ute!
 • I snart fyra år har vi läst om den ekonomiska krisen i Europa. Hur den har fördjupats, hur den har breddats, hur den har förvärrats, hur den har drabbat allt fler människor. Somliga anser att orsaken till krisen är giriga bankirer och snikna banker. Andra menar att orsaken är att dom stora internationella företagen har flyttat sin verksamhet till Asien, främst Kina där man kan utnyttja den underbetalda och hårt disciplinerade arbetskraften och slipper miljölagstiftning och annat skit som står i vägen för lönsamhet. Några menar att det är EU:s fel. Den bristande demokratin inom den Europeiska Unionen eller EU:s knäfall inför dom nyliberala ekonomiska principerna. Jag tror dom har rätt allesammans! Och jag tror det finns samband mellan dom här tre påstådda anledningarna till krisen. Samband som kanske är något för komplicerade för dom som hellre vill ha enkla svar på svåra frågor. Och det enklaste svaret i ekonomiska kristider har alltid varit att utse en syndabock. Det är judarnas fel som man nu öppet säger i Ungern. Eller zigenarna som man påstår i Tjeckien. Sverigedemokraterna och deras allierade anser att det är muslimerna som bär skulden till krisen och andra anklagar feministerna och kulturvänstern eller dom homosexuella. I Finland föreslog en sannfinländsk ledamot att man skulle utrusta förbrytare, invandrare och finlandssvenskar med ett speciellt märke fastsytt på ytterkläderna. Om det är ett skämt, så är det inte roligt. Om det var på allvar, så är det inte klokt. Sanningen är ju den att dom sista tjugofem åren har den här typen av högerpopulistiska, främlingsfientliga, fascistiska och till och med nazistiska partier och organisationer vuxit sig större starkare och farligare. Och allt fler har lyssnat till deras budskap. Och som man säger i USA, wbat may happen will happen. Det som kan hända kommer att hända. En dag är det någon som tar budskapet på allvar. En dag är det någon som känner att han eller hon måste axla ansvaret. En dag är det någon som går från ord till handling. Det var det som hände här för ett år sedan.

Andra om Wiehe[redigera]

 • Sveriges svar på Chippendales!
  • Björn Afzelius presenterar Mikael Wiehe under en spelning i Norge. Citat från skivan Olympiska nätter [4].