Hoppa till innehållet

Per Sundin

Från Wikiquote

Per Sundin är VD för Universal Music i Sverige sedan början av 2008 och var tidigare VD för Sony BMG i Sverige från 2004.

  • Det som har varit tråkigt under 00-talet det är att det har varit jättetufft att leva som skivbolag, eller för den delen som artist, eftersom vi drabbades väldigt hårt av illegal nedladdning. Till mångt och mycket så får vi ju skylla oss själva eftersom vi inte hängde med och fattade vad det var som egentligen hände, men det drabbade inte de stora, det drabbade de små bolagen för vi har så otroligt stora resurser och så stora kataloger att vi kan överleva även om vi också har fått banta med personal och resurser. Men nu går vi en framtid till mötes som är jättespännande och vi har fått ordning på den illegala nedladdningen och vi har fått tjänster som är bättre än illegal nedladdning, som Spotify och Wimp och andra tjänster.
    • December 2011, intervju i Studio K - Låtarna som förändrade musiken, 46 min in i programmet, [1]

Dialog[redigera]

[som vittne i Pirate Bay-målet, 2009]
Peter Danowsky: [Kan det] ligga någonting i att den här verksamheten genom Pirate Bay i själva verket är av godo...
Per Sundin: Absolut ingenting.
Danowsky: ... för skivindustrin?
Sundin: Absolut ingenting.
[som vittne i Pirate Bay-målet, 2009]
Peter Danowsky: I ditt utlåtande [...] noterar du ett antal album som tillkommer Universal [...] Menar du att det förhållandet att de tillgängliggjorts via Pirate Bay har skadat skivbolagen med avseende på dessa speciella album?
Per Sundin: Absolut. Skivmarknaden, som jag sa, har minskat med ungefär 50%. Skivor som tidigare sålde 200 - 250 000 säljer idag 80 - 100 000 i bästa fall och jag hävdar att det är Pirate Bay och dom som står bakom det som har åsamkat oss den här skadan.