Hoppa till innehållet

Staffan Beckman

Från Wikiquote
Citat relaterade till Staffan Beckman.
Staffan Beckman 1966.
  • Om konsten under kapitalismen vore så fri som borgarna påstår så borde konstnärerna, författarna och regissörerna i kristider fungera som stormfåglar som skriade om orättvisor, misär och förtryck och krävde samhällets omvandling. Det gör de inte; det kan vi se av historien och det kan vi se omkring oss i dag. Den konst och litteratur som omger oss just nu karakteriseras knappast av några stormrop; snarast i stället av asfåglars flåsande slagsmål om det ruttnande kadavret.
    • Artikeln Om romanen som en väg till kunskap, Proletären nr 21/1980, sid. 6.
  • Vem tjänar på att synagogor sprängs i Frankrike eller Istanbul? Inte är det den palestinska eller arabiska frihetskampen. Det är rasistiska, reaktionära svar på israelisk, rasistisk terror, det ena lika omänskligt och djävligt som det andra och vi ska inse, att alla utslag av antisemitism, från viskningar till bilbomber, i själva verket gagnar sionismen som ideologi och praktik.
  • Antisemitismen tjänar inte bara sionismen (och de arabiska regimerna), den drabbar människor som är som vi själva, människor som hör till sina länder på samma sätt som alla andra, den korrumperar och avförmänskligar de samhällen där den får spridning. Antisemitismen är inte bara de galnas socialism, den tenderar också att bli det den varit i Europa i tusen år och mer: de galnas religion.
    • Samma som ovan.