Hoppa till innehållet

Stefan Löfven

Från Wikiquote
Citat relaterade till Stefan Löfven.
Löfven 2012

Stefan Löfven är en svensk politiker och fackföreningsledare som sedan den 27 januari 2012 är socialdemokraternas partiledare.

Sedan 3 oktober 2014 är han Sveriges statsminister.

Sagt som förbundsordförande för IF Metall[redigera]

 • Det är troligt att vi måste nyinvestera i kärnkraft och det har vi inget emot
 • Käre kamrat [...] Representerande arbetarna inom den svenska flygindustrin vänder jag mig till eminente kamraten Lula, den största ledaren för arbetarklassen i Brasilien
  • Stefan Löfvens brev till Lula da Silva om SAABs flygplan JAS Gripen. "Rapport 8 juni 2018" kl 18:00. Åtkomst den 8 juni 2018.
 • Vi behöver vidkraft, solkraft, allt detta. Men kärnkraften står för 50 procent av vår elproduktion och det är väldigt mycket och att tro att den kan försvinna utan att det får konsekvenser för endera utsläpp, att vi behöver använda mer CO2 eller att vi får elbrist det är enligt vårt sätt att se lite blåögt. [...] Att tro att vindkraften ska ersätta kärnkraft i sin helhet, det tror inte vi på. Det får sånna allvarliga konsekvenser.
  • Sagt i Agenda, 2011. Källa för första delen: 30 minuter - Anders Ygeman (11m), 10 februari 2021. Källa för andra delen: "CHOCKÅRET 2022 - ÅRSKRÖNIKA" (vid 17m25s), 31 december 2022.

Sagt som partiledare för Socialdemokraterna[redigera]

 • Dels har han fått ordning på ekonomin...
  • Stefan Löfvens analys varför Barack Obama omvaldes som USA:s president 2012. Sagt i TV4 [1], 7 november 2012.
 • Det måste vara så att människor kan veta att vi politiker har villkor som inte skiljer sig så väsentligt från vanliga människor.
  • Kritik av socialdemokraten Per Nuder refererat i Svenska Dagbladet [2], 10 maj 2012.
 • Kärnkraften skall avvecklas, men aldrig om industrin inte klarar av det.
  • Partiledardebatt 6 maj 2012.
 • En lustig detalj i sammanhanget är nämligen att Västerbottens folkblad, som faktiskt var först med nyheten på nätet, om än obekräftad, dagen efter visserligen hade en liten rubrik på förstasidan om att det nu var klart vem som skulle bli ordförande i Socialdemokraterna. Men samtidigt hade det märkliga hänt att en man som försökte ta ut pengar i en bankomat i Umeå, i stället för sedlar fick ut en död mus, och det blev den nyheten som fick huvudutrymmet på förstasidan. Jag tycker det är så befriande skönt, för det påminner oss om att politiken inte alltid är alltings centrum, och att det långt från maktens korridorer i Stockholm händer vanliga och ovanliga saker, glada, sorgliga eller någonstans däremellan, oberoende av vad vi politiker för närvarande är upptagna av. Och det kan också komma att toppa förstasidan.
  • Sommar i P1, sänt 10 augusti 2012
 • Intervjuad i Sveriges Radio P1-morgon:
  Johar Bendjelloul: Du talade också i samband med det om vikten av att se rasismen i oss själva, sade du igår. Vilken rasism har du hittat hos dig, när du har rannsakat ditt inre?
  Stefan Löfven: (Skrattar) Det var en tung fråga, men det är såhär att vi kan alla ibland råka ut för att vi gör fel utav det här skälet. Det finns väldigt få människor som är medvetet rasisiska, som tänker rasistiskt. Men det gäller att vara vaksam så att man inte själv gör fel och det är bara det jag menar.
  Johar Bendjelloul: Ja, men allvarligt talat. Alltså, det handlar ju om att se strukturer också i sig själv, saker som man kanske inte är medveten om när det gäller dem här frågorna. Har du hittat någonting sånt?
  Stefan Löfven: Nej.
  Johar Bendjelloul: När du har tittat?
  Stefan Löfven: Nej.
  Johar Bendjelloul: Ingenting alls?
  Stefan Löfven: Nej.
 • Det är bara Käbbel!
  • I partiledardebatt mot Annie Lööf, TV4, 11 September 2014
 • Vi tycker att länder har ett ansvar för sina invånare, att man kan leva drägliga liv. Det finns ju stödprogram, som EU också är med och finansierar, i det här fallet för att zigenare ska få en möjlighet - att romer och zigenare senare ska få en möjlighet att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land.
  • A propos romer, Sveriges Radio P4, sänt 8 september 2014

Sagt som statsminister[redigera]

 • Om Sveriges flykningmottagande, sagt i april 2015
  Nej, det finns ingen gräns. Vi ska ta emot enligt de konventioner vi är bundna av.
  • Agenda (ca 14m50s), Sveriges television, 5 november 2015.
 • I intervju i Barnkanalen:
  Doreen Månsson: Du ska lite kort få berätta vad ordet "demokrati" betyder.
  Stefan Löfven: Demokrati, det är att alla får vara med och tycka. Som när vi ska bestämma olika saker så får alla ge sin åsikt. Sen innebär det inte att alla får precis som man vill, men man får vara med och tycka och det är jätteviktigt.
  Doreen Månsson: Men varför är det så viktigt då?
  Stefan Löfven: Därför att alla människor har samma värde och därför är det jätteviktigt, men också för att vi kan olika saker och då är det bra om man lägger in så mycket kunskap som möjligt innan man ska bestämma saker och ting. Så det är bra.
  Doreen Månsson: Är det ett himla fint ord då, "demokrati"?
  Stefan Löfven: "Demokrati" tycker jag är ett jätte, jättefint...
  Doreen Månsson: Kan det vara ditt älsklingsord, nästan?
  Stefan Löfven: Nästan! "Solidaritet" är nog mitt älsklingsord.
 • Tal på Medborgarplatsen, Stockholm, den 6 september 2015
  Nu måste vi återigen bestämma vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor. Och om vi bär uppgiften tillsammans kan vi göra skillnad för människor. Sverige och Tyskland kan inte göra det själva. Alla EU-länder måste hjälpa till. Nu är det dags att Europa står upp för människans okränkbara värde och rätt, som vi i våra deklarationer och avtal svurit att värna. Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här idag.
 • Under en konsert i Central Park, New York:
  Hello Central Park! Hello New York! Let me assure you people that I'm so glad to be here.
 • Ett mycket bra land att ha olika åsikter i, det är Sverige.
  • Agenda (ca 11m40s), Sveriges television, 25 oktober 2015.
 • Om Sveriges flykningmottagande, sagt i november 2015[3]:
  Det här är en ohållbar situation. Den är ohållbar för dem människor som söker asyl, för personalen och för alla dem som ska känna förtroende för samhällsfunktionerna. Nu måste, kort uttryckt, fler människor söka asyl och erbjudas skydd i andra EU-länder.
 • Vi är här, för att skapa trygghet i en ny tid. Först och främst måste det blocköverskridande arbetet mot terrorismen fortsätta. Detta är en nationell uppgift, som ska stå över allt annat.
 • Det är oacceptabelt att människor inte ska våga gå ut
 • Jag förstår om det känns som att digitaliseringen och automatiseringen hotar våra svenska jobb. Men det är inte den nya tekniken vi skall vara rädda för - det är den gamla. Det är den nya tekniken som gör att vi kan få bort slitsamma lyft och monotona arbetsmoment som gör att vi orkar jobba ett helt arbetsliv. Det är den nya tekniken som har möjligheten att rädda vårt klimat, och äntligen bygga i arv den värld vi vill ge till våra barn. Och det är just den här nya tekniken som vårt Sverige utvecklar och exporterar som aldrig förr och som ligger till grund för vår framtida välfärd. Med en stark gemenskap som stöttar dig i omställningen från det gamla till det nya behöver vi svenskar inte se den nya tekniken som ett hot utan som den fantastiska möjlighet som den är.
  • Stefan Löfven "SVT Tal till nationen - mitt Sverige 2028", sänt 31 maj 2018
 • Johar Bendjelloul: Läser du det som ibland kallas för alternativmedier? Den här floran av sajter?
  Stefan Löfven: Nej, jag behöver inte ta del av något såntdär elände, faktiskt.
  Johar Bendjelloul: Varför inte det?
  Stefan Löfven: Nej, jag vet så väl vad dom där står för och det är en helt annat samhällsbild än vad jag vill ha.
  • Dagens Nyheter 14 mars 2018, via Svenska nyheter (vid 25m45s), Sveriges Television, 5 mars 2021.
 • Riksdagens partier tycker olika om mycket men det är bara Sverigedemokraterna som talar om att "segra eller dö". Det är inte så man talar demokratins språk. Det är inte så man hedrar sina demokratiska skyldigheter.
 • Om Moderaternas och Sverigedemokraternas eventuella samarbete efter valet 2022:
  Anders Holmberg: Litar du inte på Ulf Kristerssons demokratiska instinkter?
  Stefan Löfven: Jag litar på att Ulf Kristersson är demokrat. Jag har inte sagt någonting annat. Men om man sätter sig i det där sällskapet, då tar man en rejäl risk och man ska aldrig tro, Kristersson ska inte tro, att Sverigedemokraterna bara lägger sig och säger 'Gör du som du vill!', det kommer Sverigedemokraterna inte att göra, och då är det fara å färde för vårt land.
 • Löfven meddelar sin avgång som partiledare och statsminister, augusti 2021:
  Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november och därefter också be om att bli entledigad som statsminister. Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land. Men allt har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna.

Om Stefan Löfven[redigera]

 • Om Löfven som ledare för Socialdemokraterna:
  Göran Skytte: När Socialdemokraternas VU sedan lanserade och valde Stefan Löfven till ny partiledare, då blev jag upprymd. Varför? Därför att varje gång jag hört eller läst uttalanden av honom har han sagt bra saker. Om marknadsekonomi, konkurrens, EU, kärnkraft, löner.
 • Om Stefan Löfvens migrationspolitik:
  Göran Persson: Jag kommer ihåg Stefans tal om hur han ville se sitt Europa byggas. Det var inga murar som skulle byggas och människor hade rätt till solidaritet och gemenskap. [...] Det var orealistiskt och det var naivt. Och det straffade sig väldigt hårt.
 • Om Stefan Löfvens uttalande "... då tar man en rejäl risk [...] och då är det fara å färde för vårt land."
  K.-G. Bergström: Här så insinuerar ju faktiskt statsministern att ett regeringsskifte skulle kunna påverka demokratin i Sverige, och det kan jag inte erinra mig att någon tidigare faktiskt har gått så långt.
  Lena Mellin: Jag har en känsla av att han vill att man ska tolka det han säger på det viset. Det är inget konstigt. Socialdemokraterna har alltid varnat för högern på ett eller annat sätt.
 • Efter att Stefan Löfven meddelat sin avgång:
  Mats Knutson: Han kommer ju inte att ihågkommas som någon stor politisk visionär, utan snarare den här pragmatikern som är beredd att kompromissa egentligen om det mesta för att behålla regeringsmakten.
 • Om Stefan Löfvens eftermäle:
  Torbjörn Nilsson: Jag har pratat med personer som har arbetat nära Stefan Löfven som beskriver det som att den stora berättelsen om honom när han slutar är den draksådd han sådde i fackföreningsrörelsen med januariavtalet. Att fackföreningsrörelsen behövde förlora de här striderna för regeringens skull och att man därefter har blivit tysta och hunsade.
 • Om Stefan Löfvens uttalande om NATO 1 april 2022:
  Viktor Barth-Kron: Det är faktiskt anmärkningsvärt hur lite uppseende Löfvens svar har väckt här hemma. [...] En förklaring till ointresset är möjligen att just Stefan Löfvens uttalanden av någon anledning ofta behandlats med ett slags milt överseende i den svenska offentligheten. Löften och stora utfästelser togs sällan på fullt allvar. Grovt skarvande med sanningen ledde aldrig till någon större debatt. Inte ens när Löfven anklagade sina politiska motståndare för att hota demokratin var det som att någon blev riktigt arg.