Hoppa till innehållet

Wikiquote:Interwikilänkar

Från Wikiquote

Interwiki är detsamma som länkning mellan artiklar på Wikimedias olika projekt. Det är ett bra sätt att bygga ett nät av artiklar så att en användare får ut mesta möjliga av Wikiquote.

Språklänkar

[redigera]

Språklänkar används för att länka mellan artiklar på Wikiquote som handlar om samma företeelse och är på olika språk. Det kan vara bra att åtminstone lägga in en interwiki-länk i den artikel man har skrivit, men även en i den artikel man länkar till. Om man t.ex. skrivit en artikel om Albert Einstein kan man länka till engelska Wikiquotes artikel om "Albert Einstein", men även se till att den engelska sidan länkar till den svenska. Då blir det lättare att låta en robot göra resten av jobbet, även om man naturligtvis också kan klippa och klistra interwikilänkarna som finns i ett annat språks artikel. Tänk bara på att ta bort den interwikilänk som leder till den svenska artikeln, för annars kommer det att bli en störande rest längst ner i artikeln.

Dock är det bra att tänka på att vissa begrepp inte är helt synonyma på andra språk. Se t.ex. ekonomi (på Wikipedia) som på engelska motsvaras av både "Economy" och "Economics".

Länkarna skrivs på följande sätt [[''språkkod'':artikel]]. Exempelvis kan man länka artikeln om Rom till italienska [[it:Roma]] och engelska [[en:Rome]].

Vill man veta vilka språk som länkar till ett visst namn eller en viss person kan man använda sig av Global Wikipedia Article Search.

Några av de olika språken

[redigera]

Länkar till systerprojekt

[redigera]

Man kan också länka till Wikipedias olika systerprojekt:


På systerprojekten använd följande för att länka till Wikiquote.

De länkarna visas i texten där de är skrivna, på samma sätt som vanliga länkar inom wikipedia.

För att länka till annan språkversion än den svenska av ett systerprojekt anger man ett prefix för systerprojektet följt av språkkoden för det språk man vill länka till. Om man till exempel vill länka till en artikel på franska Wikisource skriver man [[src:fr:artikel]]