Åsa Linderborg

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Åsa Linderborg.
Åsa Lindeborg 2011.

Mig äger ingen[redigera]

 • I vetskap om att det historiska minnet om ens egna förfäder är kort och att den officiella historieskrivningen är förljugen, fyllde de min barndom med legender om Funkisgatan. Det förflutna berättades lika mycket för att hedra de döda som för att fostra kommande generationer till samma civilkurage. En historia handlade om när mammas farfar Bertil arrangerade första maj-tåget ett ovanligt frostigt kalla kriget-år. Ett tiotal personer hade slutit upp till mötesplatsen på Stora torget som badade i vårsol. De flesta var släkt.
  - Nu är det dags för avmarsch, kamrater! Ställ upp er en och en fem meter mellan varje!
  Alla skrattade men det allvarliga budskapet gick oss inte förbi - de enda som ska skämmas är de som aldrig tar ställning. Man måste kämpa, måste organisera, hur ensam och dum man än känner sig. Hur hopplöst allt än kan tyckas vara.
  Framåt, kamrater! Framåt och aldrig glömma!
  • Mig äger ingen, sid. 78-79.
 • Det är antifascismen som skiljer människor från varandra, fick jag lära mig. Är du inte antifascist har du inte rätt att tala om frihet och demokrati. Förstår du inte att fascismen är borgerlig till sin karaktär och bara kan slås till spillror av en oomkullrunkelig folkfront, bidrar du till reaktionens seger. Lyssnar du inte på det här nu när vi berättar det, kommer du troligtvis aldrig att får höra det. Du kan gå i skola aldrig så många år men om detta kommer man inte säga ett ord.
  • Sid. 80.
 • Den kommunism pappa pratade om hade vissa likheter med hans föreställningar om Kuba. Han tänkte sig att människan under kommunismen lyckats ordna så att vintern var en årstid som inte längre fanns. Kommunism innebär kubansk sol och värme, inte snö, kyla och drivis.
  • Sid. 93.
 • - Det här var träligt riktigt, sa farmor som röstat på Lars Werner för att farfar sagt till henne att göra det.
  Kunde inte Palme vara kvar på något vis? undrade hon. Gick det verkligen inte att ordna? Hon var glad att gamle kungen var död så han slapp vara med om det här. Farmor kunde inte tro annat än att han, som var en fin och klok man, hade varit socialdemokrat.
  - Va fan skulle kungen vara sosse för? frågade pappa. - Är inte alla det? undrade hon förvånat.
  • Sid. 97.
 • Han var internationell sekreterare för de ungerska ungkommunisterna och tyckte att jag var spännande, han hade aldrig träffat en övertygad kommunist tidigare.
  • Sid. 212.

Övriga citat[redigera]

Varför skulle det irakiska motståndet vara mindre legitimt än exempelvis det danska, norska eller franska under andra världskriget – motstånd som med självklar rätt har skrivits in i historieböckerna som rättfärdigt och hjältemodigt?
 • Varje död amerikansk soldat är en tragedi, men varför skulle det irakiska motståndet vara mindre legitimt än exempelvis det danska, norska eller franska under andra världskriget – motstånd som med självklar rätt har skrivits in i historieböckerna som rättfärdigt och hjältemodigt men som ingalunda skedde utan våld, blodspillan eller stora civila förluster.
 • Däremot är det inte opportunt att ta ställning för motståndsrörelsens principiella rätt att ta till våld mot ockupationsmaktens personal, egendomar och institutioner. Men det kan inte vara vår sak att döma vad som är rätt eller fel metod i motståndskampen.
  • Källa: Aftonbladet 27/1 2005 (tillsammans med Erik Wijk).
 • Också i andra sammanhang gjorde sig Mao skyldig till övergrepp och grymheter, till exempel under kulturrevolutionen. Men en seriös historiker låter inte analysen göra halt där; man måste också ställa frågan hur många miljontals människoliv som faktiskt räddades. Kommunisternas hälso- och sjukvårdsprogram innebar att sjukdomar och spädbarnsdödlighet minskade successivt medan medellivslängden höjdes. [...] Att Chang och Halliday inte är ute efter komplexiteten blir tydligt av att de endast skissartat säger något om de groteska orättvisor i det feodala Kina som ledde fram till revolutionen, liksom vilka sociala förutsättningar som gav upphov till Maos diktatur.
  • Åsa Linderborg i en recension av Jung Changs och Jon Hallidays Mao – Den sanna historien. Källa: Aftonbladet 16/6 2006.
 • Det handlar om att slå mot hela arbetarrörelsen, mot folkhemmet och solidariteten.
 • Kommunistiska Partiet, före detta KPML(r), brukar beskyllas som den grabbigaste och mest antifeministiska delen av vänstern. Veckans 8 mars-nummer av Proletären får fördomarna på skam. /.../ I Proletären är inte ord som jämställdhet pliktskyldig fernissa med anledning av ett årsdatum, utan ärligt kompromisslös politik kring krav som alla feminister med hjärtat till vänster borde ställa upp på.
  • Åsa Linderborg i Aftonbladet 3/8 2008.
 • De som dagarna i ända påstår att alla muslimer är våldtäktsmän, är helt besatta av att trasa sönder min kropp.
 • Vad vore vänstern utan marxismen? Svar: en samling moraliserande pladderhumanister utan svar på någonting. Vad vi behöver är en vänster som kan identifiera makten och formulera en systemkritik som vågar ställa krav och som träffar folk rätt i hjärtat: Organisera, studera, kämpa, lär!