Åsa Linderborg

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Åsa Linderborg.
Åsa Lindeborg 2018

Mig äger ingen (2007)[redigera]

Åsa Lindeborg 2011
 • I vetskap om att det historiska minnet om ens egna förfäder är kort och att den officiella historieskrivningen är förljugen, fyllde de min barndom med legender om Funkisgatan. Det förflutna berättades lika mycket för att hedra de döda som för att fostra kommande generationer till samma civilkurage. En historia handlade om när mammas farfar Bertil arrangerade första maj-tåget ett ovanligt frostigt kalla kriget-år. Ett tiotal personer hade slutit upp till mötesplatsen på Stora torget som badade i vårsol. De flesta var släkt.
  - Nu är det dags för avmarsch, kamrater! Ställ upp er en och en fem meter mellan varje!
  Alla skrattade men det allvarliga budskapet gick oss inte förbi - de enda som ska skämmas är de som aldrig tar ställning. Man måste kämpa, måste organisera, hur ensam och dum man än känner sig. Hur hopplöst allt än kan tyckas vara.
  Framåt, kamrater! Framåt och aldrig glömma!
  • Mig äger ingen, sid. 78-79.
 • Det är antifascismen som skiljer människor från varandra, fick jag lära mig. Är du inte antifascist har du inte rätt att tala om frihet och demokrati. Förstår du inte att fascismen är borgerlig till sin karaktär och bara kan slås till spillror av en oomkullrunkelig folkfront, bidrar du till reaktionens seger. Lyssnar du inte på det här nu när vi berättar det, kommer du troligtvis aldrig att får höra det. Du kan gå i skola aldrig så många år men om detta kommer man inte säga ett ord.
  • Sid. 80.
 • Den kommunism pappa pratade om hade vissa likheter med hans föreställningar om Kuba. Han tänkte sig att människan under kommunismen lyckats ordna så att vintern var en årstid som inte längre fanns. Kommunism innebär kubansk sol och värme, inte snö, kyla och drivis.
  • Sid. 93.
 • - Det här var träligt riktigt, sa farmor som röstat på Lars Werner för att farfar sagt till henne att göra det.
  Kunde inte Palme vara kvar på något vis? undrade hon. Gick det verkligen inte att ordna? Hon var glad att gamle kungen var död så han slapp vara med om det här. Farmor kunde inte tro annat än att han, som var en fin och klok man, hade varit socialdemokrat.
  - Va fan skulle kungen vara sosse för? frågade pappa. - Är inte alla det? undrade hon förvånat.
  • Sid. 97.
 • Han var internationell sekreterare för de ungerska ungkommunisterna och tyckte att jag var spännande, han hade aldrig träffat en övertygad kommunist tidigare.
  • Sid. 212.

Året med 13 månader (2020)[redigera]

 • Om metoo:
  Är det verkligen en antifeministisk attack att undra var kvinnors ansvar börjar och slutar?
 • Dagens Nyheter är expert på det: Skrynkelfria och självsmakande håller de på med sina världskloka utläggningar. Tidningen är full av små självgoda soldater som ser det som sin uppgift att uppfostra folk. Ingen tidning är lika angelägen att tala om för sina läsare vad de ska tycka och känna, aldrig vad de ska reflektera över.

Övriga citat[redigera]

 • Varje död amerikansk soldat är en tragedi, men varför skulle det irakiska motståndet vara mindre legitimt än exempelvis det danska, norska eller franska under andra världskriget – motstånd som med självklar rätt har skrivits in i historieböckerna som rättfärdigt och hjältemodigt men som ingalunda skedde utan våld, blodspillan eller stora civila förluster.
 • Däremot är det inte opportunt att ta ställning för motståndsrörelsens principiella rätt att ta till våld mot ockupationsmaktens personal, egendomar och institutioner. Men det kan inte vara vår sak att döma vad som är rätt eller fel metod i motståndskampen.
  • Källa: Aftonbladet 27/1 2005 (tillsammans med Erik Wijk).
 • Också i andra sammanhang gjorde sig Mao skyldig till övergrepp och grymheter, till exempel under kulturrevolutionen. Men en seriös historiker låter inte analysen göra halt där; man måste också ställa frågan hur många miljontals människoliv som faktiskt räddades. Kommunisternas hälso- och sjukvårdsprogram innebar att sjukdomar och spädbarnsdödlighet minskade successivt medan medellivslängden höjdes. [...] Att Chang och Halliday inte är ute efter komplexiteten blir tydligt av att de endast skissartat säger något om de groteska orättvisor i det feodala Kina som ledde fram till revolutionen, liksom vilka sociala förutsättningar som gav upphov till Maos diktatur.
  • Åsa Linderborg i en recension av Jung Changs och Jon Hallidays Mao – Den sanna historien. Källa: Aftonbladet 16/6 2006.
 • Det handlar om att slå mot hela arbetarrörelsen, mot folkhemmet och solidariteten.
 • Kommunistiska Partiet, före detta KPML(r), brukar beskyllas som den grabbigaste och mest antifeministiska delen av vänstern. Veckans 8 mars-nummer av Proletären får fördomarna på skam. /.../ I Proletären är inte ord som jämställdhet pliktskyldig fernissa med anledning av ett årsdatum, utan ärligt kompromisslös politik kring krav som alla feminister med hjärtat till vänster borde ställa upp på.
  • Åsa Linderborg i Aftonbladet 3/8 2008.
 • De som dagarna i ända påstår att alla muslimer är våldtäktsmän, är helt besatta av att trasa sönder min kropp.
 • Vad vore vänstern utan marxismen? Svar: en samling moraliserande pladderhumanister utan svar på någonting. Vad vi behöver är en vänster som kan identifiera makten och formulera en systemkritik som vågar ställa krav och som träffar folk rätt i hjärtat: Organisera, studera, kämpa, lär!
 • Det händer ibland att jag svarar på rent ovett också om jag är på det humöret, och då får jag alltid nåt väldigt, väldigt vänligt ångermail tillbaka. Det är det mest tacksamma man kan göra, det är faktiskt att fråga "Vad är du så jävla otrevlig för? Den här ilskan du har, kan du utveckla den så att jag förstår vad den beror på?"
 • Åsa Linderborg: Kulturbranschen [...] är fruktansvärt korrupt, är den.
  Rasmus Dahlstedt: Måste det vara så då? Vad kan man göra åt det?
  Åsa Linderborg: Nej, det måste inte vara så. Att det är så i Sverige är väl dels för att vi är ett ganska litet land, men min uppfattning är att det är mer korrupt i Sverige än i Norge och Danmark, som jag tycker att jag har lite koll på. Men vi är ängsliga här. Det är ont om arbetstillfällen. Det är många som trängs runt köttgrytorna.
 • Rasmus Dahlstedt: När blev kulturvänstern totalitär?
  Åsa Linderborg: (skrattar) Nu använder du ordet "vänster" här. Jag skulle säga att det är lika mycket ett liberalt projekt, faktiskt. "Vänsterliberalerna" tycker jag är mer träffande. Så att man inte frånskriver dem ansvaret, liberalerna, i den här processen. Jag vet inte när det blev så, men det är rätt kvävande nu faktiskt, tycker jag. Kanske att det blev så efter Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Det var liksom något slags momentum 2006.
 • Jag är glad över att Dagens Nyheter står på den progressiva sidan fortfarande, för om de inte gjorde det skulle det vara en mardröm för då skulle hela medelklassen plötsligt förvandlas till att bli konservativa. Så jag är ju glad för det det där. Men jag tycker ju att det finns en väldigt, väldigt stark uppfostrande tendens i den där tidningen. När jag läser Dagens Nyheter så blir jag aldrig överraskad. Det är inte så att jag "Wow! Här fick jag tänka till ordentligt. Här blev jag utmanad." Utan det är likriktade tankar och den ena dan är en andra lik, tycker jag. Men det tror jag nog att många skulle andra som läste Aftonbladet Kultur också, när jag var chef där. Det kan jag nog tänka mig.
 • Rasmus Dahlstedt: Norge och Danmark gör du utflykter till. [...] Står det bättre till där, eller?
  Åsa Linderborg: Ja, det gör det. Det gör det definitivt. De har en helt annan tidningsflora där. De har mycket större, starkare, flera tidningar där från höger till vänster som är respekterade, som respekterar varandra. I både Norge och Danmark så måste man fortfarande bemöta den andres bästa argument för att annars gör man faktiskt bort sig och så är det inte här.