Hoppa till innehållet

Aurel Stein

Från Wikiquote
Citat relaterade till Aurel Stein.

Citat om Aurel Stein

[redigera]

- Tjuvar! Tjuvar och spioner!
- Vad kan man annat kalla sådana som Aurel Stein och Alfred von Le Coq och er Sven Hedin? De reste och de forskade och de grävde och man kallade dem vetenskapsmän och de blev adlade och fick medaljer och belöningar.
- Men rätt namn på en sådan som Aurel Stein är militär kunskapare och tjuv. Vad var Le Coq annat än tjuv?
- De reste här och mätte upp marschrutter och ritade militärkartor. Aurel Stein kunde inte ens rita själv. Han hade två indiska tjänare med sig som fick göra arbetet åt honom! Och de var upptäcktsresande minsann. Men inte kan man upptäcka länder och vägar och städer som varit beskrivna i tvåtusen år! De städer de beskrev och besökte hade ju handel i Europa långt innan Berlin eller Stockholm eller Petersburg var påtänkta. Här var stad när det ännu bara var skog och sumpmark och vildmark därborta. Och så kommer de hit och upptäcker! Spioner!
- Titta på den där väggen! Ser du nischerna? Ser du målningarna? Där fanns skulpturer. Du kan se var de stått. Sedan kom dessa forskare och upptäckte dem. Le Coq och Aurel Stein. Nu är skulpturerna borta. De tog dem med sig. Vad kallar du det? Vi kallar det stöld.
- Och allt det de förstörde. Våra arkeologer gråter av raseri när de kommer till platser där dessa herrar grävt. Inte ett spår till vetenskaplig metod. Bara röva och stjäla och förstöra. De var värre än gravplundrare. De har förstört oersättliga värden för oss. Och hela tiden höll de dessutom på att rita militärkartor också.
- De de stal var bara en bråkdel av det de hackade loss och av det de fick med sig har mycket kommit bort eller bombats sönder i andra världskriget. Dessa så kallade vetenskapsmän förstörde mer kulturminnesmärken på några korta århundrade än vad alla krig och allt barbariskt elände förstört på tvåtusen år. Sådana kommer aldrig mer att få komma hit!